Antutu, iOS ve Android işletim sistemine sahip olan akıllı cihazların performans değerlendirmesini yapan bir platformdur. Değerlendirme sırasında cihazlar, hemen hemen her alanda ve kulvarda karşılaştırılmaktadır. Ardından, karşılaştırma sonuçlarında çıkan verilere göre puanlanmaktadır.
Antutu Benchmark puanı ile birçok kullanıcı, akıllı telefon almadan öncesinde bilgi sahibi olabilmektedir. Bu sayede teknolojiye ilgisi olmayan ve teknik terimleri bilmeyen kullanıcılar da doğru seçimler yapabilmektedir. Bunun için yalnızca cihaz yorumlarını okumak, puanlamalarına bakmak ve Antutu test sonuçlarını incelemek yeterli olacaktır.
Antutu Benchmark Nedir?
Antutu Benchmark puanı (ranking), iOS ve Android işletim sistemi ile çalışan tüm akıllı cihazların değerlendirmelerini yapan ve performans puanlarını ölçen bir platformdur. Cihazlar test edilirken; üretiminde kullanılan parçalar ve özellikleri, cihazın sahip olduğu özellikler, hız, sistem gücü ve grafik kalitesi gibi birçok farklı unsur göz önünde bulundurulmaktadır. Bu sayede kullanıcılar, Antutu telefon sıralaması ile kendileri için en verimli ve doğru cihaz seçimini yapabilmektedir.
Antutu Benchmark puanı hesaplanırken cihazlar birçok farklı ortamda değerlendirilmektedir. Bu sayede çevresel şartlardan ne kadar etkilendiği ve farklı koşullar altında performansını koruyup koruyamadığı gibi bilgilere erişmek mümkün olmaktadır.
Antutu Benchmark testi yapmak isteyen kullanıcılar, programı ücretsiz şekilde indirebilmekte ve kurulum işlemlerini tamamladıktan sonrasında uygulamayı kullanabilmektedir. İndirme işlemi ise yalnızca uygulamanın kendi sitesi üzerinden yapılmalıdır. Aksi halde cihaz güvenliği tehdit altına girebilmektedir.
Antutu test sonuçları, tercih edilen cihazın orta ya da yüksek segmentte olup olmadığını görmenin en kolay ve güvenilir yolu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu test ile benzer segmentteki ürünler arasında kıyaslama yapmak ve cihazlar arasındaki farkları görmek de mümkün hale gelmektedir. Ayrıca uygulama ile cihazın sahip olduğu tüm özellikleri öğrenme avantajı da bulunmaktadır.
Antutu testinin yapılmasını sağlayan yapay zeka, çok sayıda grafik sunmaktadır. Kullanıcıların değerlendirme için dikkate almaları gereken puan ise, grafikte görünen en yüksek puandır. Ardından kullanıcı, bütçesine en uygun olan cihazı belirleyebilmektedir.
Antutu Benchmark Testi Nasıl Yapılır?
Antutu Benchmark testi yapılırken, cihaz özellikleri hakkında birden fazla değerlendirme yapılmaktadır. Bu değerlendirmelerin en önemlileri ise kısaca şu şekilde açıklanabilmektedir:
● Genel Değerlendirme: Antutu testi yaparken verilerin işlenmesi, okunması ve yazılması hızları değerlendirilmektedir. Aynı zamanda bireysel puanlar ve genel puanlamalar yapılmaktadır. Bu sayede her cihaz için bir puan belirlenir ve cihazları birbirleri ile karşılaştırmak mümkün hale gelir.
● İşlemci (CPU) Değerlendirmesi: Bir akıllı telefondaki en önemli özelliklerin başında işlemci hızı gelmektedir. İşlemci, cihazlarda komutların ne kadar kısa sürede yerine getirileceğini belirlemek ve sayısal işlemleri gerçekleştirmekten sorumludur. Uygulamaların ya da cihazların açılma hızları, işlemci kalitesi ile doğru orantılıdır.
● RAM Değerlendirmesi: Cihazlarda kısa süreli depolama birimi olarak kullanılan alana RAM adı verilmektedir. Cihaz kapatıldığı zaman RAM üzerine kaydedilen tüm bilgiler silinmiş olur. Bu nedenle saklanması istenen tüm veriler öncelikle RAM üzerine kaydedilmekte ve ardından SD kart ya da dahili hafızaya taşınmaktadır. Test sonucunda RAM hızı ve RAM işlemi olmak üzere iki farklı sonuç gösterilmektedir. Her iki puanlama da cihazın verimli çalışması açısından oldukça önemlidir.
● GPU Değerlendirmesi: GPU puanı, cihazın sahip olduğu grafik bileşenlerinin değerlendirilmesi sonucunda belirlenmektedir. Özellikle tasarımcılar ve oyuncular için oldukça önemli bir etmendir.
● Kullanıcı (UX) Değerlendirmesi: Kullanıcı deneyimi, veri işleme, görüntü kalitesi, veri güvenliğinin sağlanması ve kod çözme testlerinin sonuçları bir araya getirildiğinde UX puanı ortaya çıkmaktadır.
Antutu Benchmark puanları sonucunda, bir akıllı cihazın kullanıcıya yaşatacağı deneyim hakkında fikir sahibi olmak mümkün olmaktadır. Bu nedenle günümüzde birçok kullanıcı, cihaz alışverişi yapmadan öncesinde bu araştırmaya başvurmaktadır.