Bluetooth Nedir?
Bluetooth, Türkçe: Mavidiş, kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı teknolojisinin adıdır. Bluetooth, 1994 yılında Ericsson firması tarafından cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak ve aralarında iletişim kurmak için geliştirilmiştir.
Bluetooth Nedir?
Bluetooth, Türkçe: Mavidiş, kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı teknolojisinin adıdır. Bluetooth, 1994 yılında Ericsson firması tarafından cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak ve aralarında iletişim kurmak için geliştirilmiştir.
Peki, Bluetooth Ne İşe Yarar?
Bluetooth, cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak ve aralarında iletişim kurmak için amaçlanmıştır.
Bluetooth cihazları, kullanıcıyı 50 metre uzaklığa dek bir alandaki diğer ürünlere bağlamaya yarayan bir çipe sahiptir.
Bluetooth Versiyonları Nelerdir?
İlk kez 1994 yılında Ericsson tarafından icat edilen Bluetooth bugün Special Interest Group (SIG) tarafından yönetiliyor ve günümüzde en sık kullanıldığı alanların başında kablosuz kulaklıklar ve fareler gelmekte.
Bluetooth 1.x
Bluetooth’un icadı RS-232 veri kablolarına kablosuz bir alternatif olmasıyla amacıyla yapıldı. 1994’de icat edilen Bluetooth’un ilk versiyonun yayınlanması 1998 yılını buldu. İlk versiyonların transfer hızı ise 1Mbps idi. Yani geçmişte 1GB’lık bir dosyayı Bluetooth ile transfer etmek istediğinizde 2 saati geçkin bir süreye ihtiyacınız oluyordu.
Bluetooth 2.x
Birinci jenerasyon Bluetooth’un üzerinde yapılan birkaç revizyonun ardından, Bluetooth Special Interest Group 2004 yılında Bluetooth v2.0’ı yayınladı. Bu versiyonda 1GB’lık bir dosyayı transfer etmek isterseniz, yaklaşık 50 dakika beklemeniz gerekir.
Bluetooth 3.x
2009 yılında SIG Bluetooth v3.0 ile çağ atlayacaktı. Teknoloji HS yani High-Speed (Yüksek Hız) denilen bir veri transfer teknoloji ile duyuruldu.
Diğer versiyonlara oranla çok büyük bir gelişme gösterildi. HS (High Speed) teknolojisi ile teorik 24 Mbps veri transfer hızına ulaşıldı. Bluetooth 3.0 ile teorik olarak 1GB’lık bir dosyayı 5-6 dk’da aktarabilme fırsatı sağladı.
Bluetooth 4.x
2010 yılında ise Bluetooth v4.0 ilk kez duyuruldu ve bu versiyon ile Low Energy (LE) denilen düşük enerjili cihazlardan veri toplanmasını sağlayan yeni bir özelliğin hayatımıza girmesini sağladı.
Bluetooth versiyonları arasında Bluetooth 4.0, giyilebilir cihazlar için tercih edilen en yaygın versiyonlardan birisidir. Düşük enerji ile çalışan cihazlarda Bluetooth kullanımı için bu versiyonda birçok yenilik mevcuttur. 4.x versiyonlarında daha çok toplu veri aktarımı, güç tüketimi ve güvenlik konularına ağırlık verildi.
Bluetooth 5.x
2016 yılında duyurulmuştur. Önceki nesil Bluetooth 4.2 ile karşılaştırıldığında, Bluetooth 5.0 daha uzun iletim mesafesine ve daha hızlı bir hıza sahiptir. Teorik olarak etkili mesafe, 300 metredir; bu, tüm ailedeki veya tüm ofisdeki mobil cihazların dengeli bir şekilde bağlanabileceği anlamına gelir. En hızlı 2Mbps, Bluetooth cihazlarını daha hızlı yanıt veren ve daha yüksek performansa sahip olma olasılığını artırıyor.
Yine düşük güç tüketimi için veri transfer hızında da azaltma yapılmış olup, 2Mbps’a kadar çeşitli veri transfer hızlarını destekler hale gelmiştir.