Evde kullandığınız internet ne kadar güvenli? Ev internetini nasıl güvenli hale getirirsiniz? Modem ayarlarınızdan, para güvenliklerine kadar alabileceğiniz tüm önlemler rehberimizde.
Wi-Fi teknolojisi olan kablosuz internet bağlantınızın yalnızca başarılı olması yeterli olmaz, ayrıca güvenli bir bağlantı oluşturması da gerekir. Ev internet sunucusunun sağlayacağı güvenlik tedbirlerinin yanında sizin bir kullanıcı olarak da rahat bir şekilde alabileceğiniz birçok farklı ağ güvenlik önlemi yer alıyor.
Yaşadığımız dönemde hemen hemen her evde Wi-Fi kablosuz internet bağlantısı bulunmaktadır. Kablosuz ağ bağlantısıyla birçok cihaz rahatlıkla ve bağlantı kalitesi ortadan kalkmadan internete bağlanabiliyor. Fakat birçok kullanıcı mevzunun güvenlik noktasını göz ardı ediyor. Mevcut olan ve kullandığınız Wi-Fi kablosuz internet ağı, başınıza gelebilecek siber saldırı ve benzeri birbirinden farklı sorun karşısında ilk savunma hattını oluşturmaktadır.
Tabii ki de en büyük vazife internet servis sağlayıcısına ait fakat kullanıcı olarak sizlerin de rahatlıkla yerine getirebileceği bazı mühim önlemler mevcut. Siber saldırılara, kimlik hırsızlıklarına ve niyeti iyi olmayan kişilerin cihazlarınıza erişimine engel olmak adına Wi-Fi kablosuz internet bağlantınızın ilk kalkanı yani güvenliği çok iyi olmalıdır.
Wi-Fi bağlantınız internet servis sağlayıcınız tarafından ilk kurulduğu zaman mevcut bir isme sahiptir. Fakat bu mevcut isim kullandığınız modem hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir ve bu da muhtemel bir siber saldırı esnasında saldırganın işini daha kolay hale getirmektedir. Bu sebepten ağ isminizde farklılık yapmalısınız.
Ağ isminde farklılık yaparken dikkatli olmanız gereken bir diğer husus ise kendi adınızı ağ ismi olarak tercih etmemektir. Bu şekil bir durum yine muhtemel kimlik hırsızlıkları esnasında saldırganın işini rahatlatmaktadır. İçerisinde modem, ağ veya sizin ile alakalı herhangi bir bilgiye sahip olmayan yeni bir isim tercih etmeniz önerilir.
Aynı ağ ismi gibi ağ şifreniz de internet servis sağlayıcınız tarafından ilk kurulum yapıldığı vakit mevcut olarak gelir. Şifre uzun ve karışık gibi dursa da standart bir sistem üstünden meydana getirildiği için riskli olabilir. Bu sebepten kendinize en düşük 20 karakterden meydana gelen içerisinde harf, rakam ve çeşitli semboller yer alan güçlü bir şifre oluşturmalısınız.
Wi-Fi kablosuz ağlarda aktif duruma getirebileceğiniz WEP, WPA ve WPA2 gibi çeşitli şifreleme dilleri yer almaktadır. Genellikle bu şifreleme aktif bir durumda gelir fakat bazı hallerde şifreleme olmayabilir. Wi-Fi ağ yöneticisi sayfanız üstünden bunun kontrolünü sağlayabilirsiniz ve arzu ettiğiniz şifrelemeleri aktif duruma getirebilirsiniz.
Evde bulunmadığınız vakitlerde modeminizin kapatmak, aleti fazla gerilime karşı muhafaza eder ve elektrik tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Bütün bunların yanında evde kimse kullanmadığı vakit modemi kapatmak, Wi-Fi ağınız üstünden gelebilecek muhtemel siber saldırı olasılıklarını da en düşük seviyeye indirir.
Evde, Wi-Fi ağına bağlı durumdayken bir siber saldırı ile karşı karşıya kalırsanız en azından bu durumun farkına varabilirsiniz. Fakat evde bulunmadığınız esnada bu şekil bir saldırı meydana gelirse fark etmezsiniz ve birden bütün cihazların ele geçirilmesi sonucuyla karşılaşırsınız. Bu sebepten her ihtimali göz önünde bulundurarak evde olmadığınız zaman modeminizi kapatın.
Wi-Fi kablosuz İnternet bağlantınız üstünden farklılık yapmak için ağ yöneticisi sayfasına giriş yaptığınızda genellikle admin ve password gibi bölümlerin doldurulması gerekir. Bunlar, ağ yöneticisi gibi ağınız üstünden birçok önemli uygulamayı gerçekleştirebileceğiniz bir sistem için oldukça zayıf giriş bilgilerdir.
Ağ yöneticisi sayfasının ayarlar bölümü üstünden giriş bilgilerinizde farklılık yapmanız gerekir. Wi-Fi ağ isminiz ve şifrenizden farklı giriş bilgileri oluşturmanız güvenlik bakımından daha uygun olacaktır. Wi-Fi ağ şifreniz gibi olmasa bile yine de güçlü bir şifre oluşturmanız önerilir. Ağ yöneticisi giriş bilgilerinizi almak için internet servis sağlayıcınız ile bağlantı kurabilirsiniz.
İnternet servis sağlayıcınız, Wi-Fi kablosuz bağlantınız kurulduğu vakit size mevcut bir IP adresi verilir. Fakat mevcut olan ve sabit bir IP adresi izlenilmenizi daha kolay hale getirir. Bu sebepten kendinize yeni bir IP adresi oluşturabilir yahut VPN gibi kendinizi biraz daha gizleyebileceğiniz hizmetlerden yana tercih yapabilirsiniz.
Şayet Wi-Fi kablosuz internet bağlantınızda DHCP protokolü aktif haldeyse size dinamik IP adresi verecektir fakat bu durum bazı problem durumlarına yol açabilir. Bu sebepten DHCP protokolünün devre dışı olmasını sağlayarak kendinize statik bir IP adresi oluşturun ve ağ ayarlarınızı güçlü bir biçimde tekrardan düzene sokun.
Birçok Wi-Fi kablosuz internet ağ sistemi sadece bağlı olan cihazların erişimine müsaade eder fakat bazıları uzaktan erişime de olanak sağlar ve bu durum her çeşit siber saldırıya zemin hazırlar. Bu şekil bir duruma engel olmak için ağ yöneticiniz üstünden uzaktan erişim ayarlarını bulduktan sonra bu fonksiyonu pasif duruma getirin.
İnternet bağlantısının evdeki cihazlara yönlendirilmesini sağlayan modem, router ya da sinyal güçlendirici gibi değişim cihazların güncel halde bulunması da Wi-Fi ağ güvenliğiniz açısından oldukça mühim bir role sahiptir.
Her daim güncel halde olan bir yönlendirici, yeni güvenlik tedbirlerini de kendiyle beraber getirecektir. Bu sebepten yönlendirici aletlerin ara yüzleri üstünden otomatik güncelleme ayarını aktif duruma getirebilir veya periyodik olarak güncelleme denetiminde bulunabilirsiniz.
Evinizde yer alan Wi-Fi kablosuz internet ağınıza genellikle bağlı olan cihaz sayısı kısıtlıdır ve bu sebepten cihazlar üstünde kontrol yapmak rahattır. Ağınıza bağlı olan cihazların kontrolü esnasında en mühim nokta güçlü bir korumadır.
Cihazlarınızda kullanabileceğiniz, ağ güvenliğinin de denetimini yapacak güçlü bir antivirüs yazılımı Wi-Fi ağ güvenliğiniz için de yararlı olacaktır. Aksi takdirde cihaza bulaşmış olan bir virüs yahut kötü amaçlı bir yazılım varsa ağınıza ve oradan da ağa bağlı olan öteki bütün cihazlara erişim sağlayabilir.