Evde internet altyapısı sorgulama işlemi ile hangi hızda internet alabileceğinizi hemen öğrenin. Adım adım altyapı kontrolü yaparak en uygun internet hizmetini seçmeniz için hemen rehberimize göz atın.
Herkesin erişmeyi arzu ettiği fiber internet bağlantısı Türkiye’de hızlı bir şekilde gelişmeyi sürdürüyor. Farklı şirketler ülkenin dört bir tarafına fiber internet hizmeti taşıyor. Bilhassa büyük kentlerde yer alan pek çok yere bu altyapı şirketleri tarafından hızlı internet ulaştırıldı. Diğer taraftan internet kullanıcılarının bir bölümü, bu durum hakkında net bir şekilde bilgi edinemiyor. Bu neden ile internet altyapısı sorgulamasında bulunmaları, işlerini daha kolay bir hale getiriyor. İnternet altyapısı sorgulama uygulaması, şirketten şirkete farklılık sergiliyor. Şirket sorgulamaları web sayfaları ile gerçekleştiriliyor.
Fiber internetin mevcut olup olmadığını öğrenmek dışında, internet hizmeti almak ya da kullandığınız bağlantıyı iyileştirmek için de bu sorgulamayı yapabilirsiniz. Altyapı sorgulamasını, yer aldığınız bölgedeki şirketlerin sağladığı hız, bağlantı çeşitleri ve hizmet alternatifleri konusunda bilgi edinmenize yardımcı olur.
Ülkemizdeki altyapı çeşitleri çoğunlukla ADSL, VDSL, fiber ve son dönemlerde popüler olmaya başlayan 5G seçeneğini kapsar. Fiber altyapının yoğun olduğu bölgelerde daha hızlı internete erişmek imkanı olurken, kırsal ya da altyapı imkanının yeterli olmadığı yerlerde ADSL ve VDSL bağlantılar daha yoğun bir şekilde kullanılır.
Altyapı sorgulamasını gerçekleştirmenin sunmuş olduğu pek çok olumlu durum mevcuttur:
Yer aldığınız bölgede hangi internet hızlarına destek verildiği öğrenebilir ve gereksiniminiz ile uyumlu olan seçeneği tercih edebilirsiniz.
Fiber, ADSL ya da VDSL gibi bağlantı çeşitleri hakkında bilgi sahibi olarak daha yüksek hızlı ve güvenli bir internete sahip olabilirsiniz.
Altyapı sorgulaması yapma, değişik internet sağlayıcıları tarafından sunulan alternatifleri araştırmanıza ve kıyaslamanıza imkan sağlar. Bu, sizin için ideal şirketi tercih etmeniz için mühimdir.
Altyapı sorgulama neticeleri ile bağlantılı olarak ideal internet paketi tercihinde bulunmak ve bağlantı optimizasyonu gerçekleştirmek için şu etkenleri göz önünde bulundurmanız mühimdir:
Birçok internet kullanıcı için 50 Mbps hız seviyesi yeterli gelirken, daha çok veri kullanımına sahip olan evler ve iş yerleri için 100 Mbps ve üstü hızlar önerilir.
Kotasız seçenekler, bilhassa görüntülü görüşme, internet üzeri satış, sosyal medya ve video seyretme gibi yoğun veri harcayan etkinliklerde kopma olmayan kullanım sunar.
Bazı internet hizmeti veren şirketler, kurulum esnasında modem ve teknik destek konusunda yardımcı olur. Bu uygulamaların mevcut olup olmadığı hususunda bilgi sahibi olabilmek kullanıcı tecrübesi bakımından mühim bir krtiterdir.
Altyapı sorgulama işlemi ile hangi bağlantı çeşitlerinin olup olmadığını ve en ideal sağlayıcıyı tespit etmenizin ardından, internetinizi daha verimli duruma getirecek bazı uygulamalarda bulunabilirsiniz:
Yüksek hız seviyelerine destek veren modem ve Routerler, bağlantı hızınızdan daha verimli bir şekilde yararlanmanızı sağlar. Altyapınız için en ideal olanı seçerek internet performansınızı yükseltebilirsiniz.
İnternet sinyallerinin evinizdeki her bir noktaya erişmesi için Router orta bir noktada olmalıdır.
Görüntülü konuşma, çevrimiçi oyun ya da yüksek hız gerektiren indirme uygulamalarını yerine getirirken kablolu bağlantı kullanımına başvurmak, daha stabil ve yüksek hızlı bir kullanıcı deneyimi elde etmenize yardımcı olur.
İnternet hizmeti aldığınız kurum ile etkileşim kurarak, bağlantınızın en iyi biçimde optimizasyonunun yapılması için teknik destek talebinde bulunabilirsiniz.
İnternet altyapısı sorgulama işlemi neticesinde elde edilen veriler kesin bir sonuç değil yaklaşık değerdir. Asıl kullanım esnasında bu düzeylere erişmeniz her daim mümkün olmayabilir. İnternet hız seviyeniz belirli etkenlere bağlı olarak farklılık sergiler. Bu etkenler; binada mevcut olan kablo tesisatı seçimi, bölgede internetin ne yoğunlukta kullanıldığı, şebeke altyapısı sunucu veya cihazınızın performansı şeklinde listelenebilir.
İnternet hızında etkili olan pek çok unsur vardır ancak, sağlayıcınız tarafından size sözü verilen hız seviyesi ile sorgulama sonucu elde ettiğiniz veriler arasında bir uçurum varsa bu konuda harekete geçmelisiniz. Sağlayıcınız ile iletişime geçerek bu konu hakkında bildirimde bulunmalı, eğer gereken işlemler yapılamıyor ise sizin için ideal olan farklı bir sağlayıcıya geçiş yapmalısınız.