Evinizde hangi internet altyapısını ve paketini kullanacağınızı bilmiyor musunuz? Ev interneti seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler, internet seçiminde en önemli unsurlar nelerdir? İşte tüm detaylar ev interneti seçimi rehberimizde sizi bekliyor.
Evde tercih edilen internet kalitesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olan temel etkenlerden biri internet altyapılarıdır. Her altyapı çeşidi farklı seviyelerde hızlara destek olmaktadırlar. Bulunduğunuz bölgede modern ve düzgün bir altyapı yer alıyor ise bu sizin şanslı olduğunuz anlamına geliyor. Fiber internetin daha da yaygınlaşması için çalışmalar çok hızlı bir biçimde ilerletilirken kullanıcıların geneli bakır kablolarla dayalı olan ADSL internet bağlantısı kullanmaktadır. İnternet kullanımında bulunduğunuz bölgenin altyapı durumu hakkında bilgi edinebilmek amacıyla altyapı sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz.
ADSL’in ne olduğu sorusuna verilebilecek en genel yanıt; dünya genelinde en yoğun şekilde kullanılan altyapı çeşididir diyebiliriz. Telefon kabloları şeklinde tanımlanan bakır kablolar ile evlere iletilen bu altyapı hız hususunda fazla verimli olmamaktadır. İlk altyapı çeşitleri arasında yer aldığı için de en yoğun kullanılan olduğunu söylemek mümkündür.
24 Mbps hızlara kadar destek olan ADSL altyapı, uygulamaya geldiği taktirde genel olarak bu hız seviyelerine erişemez. Altyapıyla beraber farklı etkenler ile de bağlantılı olan hızlar uygulamada biraz daha aşağıda kalmaktadır. Bu neden ile bütün altyapı çeşitleri içerisinde en düşük hız seviyeleri bulunan altyapı çeşididir. Ayriyeten ADSL altyapılarda kullanıcılar çok yoğun kopma ve dalgalanma problemleri ile de karşı karşıya kalırlar. Bilhassa son zamanlarda hem cihaz hem de kullanıcı oranının artış göstermesiyle yoğunluk son derece arttı. Bunu kaldıramayan esti tür altyapılarda da problemler ortaya çıkabiliyor.
ADSL altyapısının bilhassa internetin yaygın hale getirilmesinde son derece büyük bir katkısı bulunmaktadır. Telefon altyapılarıyla sağlanabildiği için neredeyse her bölgeye ulaştırılarak internet kullanımının artış göstermesi sağlanmıştır. Öteki altyapılara kıyasla daha düşük maliyetli bir biçimde gerçekleştirilmesi de en olumlu yönleri arasında.
Olumsuz yönlerini değerlendirecek olur isek hız hususunda kullanıcıların artık tatmin olmalarını sağlamayacak düzeylerde kalmış halde. Yaşadığımız dönemde dünyada gigabit hızlar, yüksek hızda diğer bağlantılardan söz ediliyor iken ADSL hızlar gündelik kullanımlar için bile yeterli gelmeyecek halde. Bu durumun temel nedeni de internet kullanımlarının artış göstermesi ve aktif tercih edilen programların yüksek hızları zorunlu kılması. Santralden uzak bir konumda kaldığı zaman hızlar ciddi oranda kayıp meydana getiriyor. Yani bulunduğunuz yer santrale uzak mesafede ise düşük düzeylerde olan hızlar daha da azalacaktır.
Fiber internet yaşadığımız dönemde en çağdaş internet altyapısıdır. Bilhassa gelişen ülkelerde çok yoğun bir biçimde kullanılan bu altyapı hız hususunda öteki altyapılara kıyasla açık ara öndedir. Hala ilerlemeyi de sürdüren teknoloji ile fiber altyapılar her geçen zaman daha da iyi bir seviyeye ulaşıyor. Böylece kullanıcılar yüksek hız seviyelerine daha stabil bir biçimde erişiyor. Türkiye’de de son zamanlarda daha da popüler olmaya başlaması sebebi ile kullanıcılar fiber internetin ne olduğu ile alakalı sorularına yanıt bulmayı arzu ediyor.
Fiber internet teknolojisi altyapısı kurulumu yapılırken özel cam kabloların kullanımına başvurulmaktadır. Transfer hızının daha üst düzey olduğu bu cam kablolar daha yüksek hız seviyelerine sahip olunmasına yardım eder. Ayrıca hız kaybı meydana gelmesini de en düşük seviyelere indirir.
Fiber internet tarafından elde edilen en olumlu durum elbette yüksek hız seviyeleri. Gigabit düzeylerine kadar ulaşan hızlar ile kullanıcılar yapmak istedikleri bütün uygulamaları kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Türkiye’de henüz çok yoğun bir şekilde kullanılıyor durumda olmasa bile buyum yatırımlarla yoğunlaşmayı sürdürüyor. Bir diğer olumlu yönü ise stabilite. İnternet altyapılarında en büyük problemlerden biri hızda dalgalanmaların meydana gelmesi ve aşırı derecede kayıp olması. Fiber internetin sunduğu çağdaş çözümler, öteki altyapılara kıyasla çok daha stabil bir performans sergilemesine destek oluyor ve paket kaybının da çok düşük seviyede olması sağlanabiliyor.
Olumsuz yönü ise günümüzde Türkiye’de yaygın bir şekilde bulunmaması denilebilir. ADSL ve VDSL internet altyapıları şu an en yaygın şekilde kullanımına başvurulan türler. Bu neden ile kullanıcıların büyük bir bölümü dünya standartlarına kıyasla düşük hızlar kullanmaya mecbur oluyor. Yoğun bir şekilde kullanılmamasının en büyük nedeni ise maliyetli olması. Fiber internet altyapılarının sağlanabilmesi için oldukça büyük bir harcama yapılması gerekiyor. Bu derece büyük bir işlemi gerçekleştirmek ne devlet ne de operatörler bakımından kolay olmuyor.
ADSL ve fiber internetin birbirinden ayrılmasını sağlayan en büyük farkın sahip oldukları teknoloji olduğunu söylemek mümkündür. Fiber internet yüksek teknolojiler ile ortaya çıkarılmış bir üründür. Diğer internet altyapıları mevcut telefon altyapısı üstünden sağlanan hizmetlerdir. Uzun seneler önce ortaya çıkarılan ve kurulan ADSL altyapısı teknoloji bakımından eski kaldı. İlk ortaya çıkarıldığı dönemlerde bu derece yaygın hale geleceği düşünülmediğinden dolayı bu hız seviyesinin yeterli geleceği düşünülmüştür. Fakat ilerleyen zamanlarda internet kullanımında büyük bir artışın yaşanması gelişmelere duyulan gereksinimi artırdı.
Fiber internet, teknoloji ilerletilirken bu gereksinimlerin daha fazlasına ihtiyaç olacağı düşünülerek tasarlandığından dolayı mevcut durumda son derece yüksek hızlar fiber teknoloji ile sağlanabiliyor.