Dünyanın önemli teknoloji firmalarından biri olarak kabul edilen Huawei, kuruluşu çok eskiye dayanmasa da kısa zamanda elde ettiği başarılar ile adından sıkça söz ettirmektedir. Özellikle 20. yüzyılda başlayan teknolojik gelişmeler doğrultusunda yoluna emin adımlarla yürüyen Huawei, günümüzde akıllı cep telefonu başta olmak üzere kişisel bilgisayar, tablet ve günlük hayatın parçası haline gelen küçük elektronik ürünleriyle geniş bir yelpazeye sahiptir.
Çince anlamı “Çiçek” olan Huawei, logosunda da çiçeğin tasvir edildiği bir tasarım kullanmaktadır. 1900’lü yılların sonlarına doğru kurulan şirket, günümüze kadarlık süreçte pek çok yeniliğe imza atmıştır. Belirli dönemlerinde teknoloji devi olarak bilinen Apple’ı satış konusunda geçmeyi başarmış olan Huawei, kuruluş hikayesi ve gelişim süreciyle birlikte pek çok kişi tarafından ilgiyle takip edilmektedir.
Huawei’nin Kuruluş Hikayesi
Huawei’nin kuruluşu 1987 yılına uzanmaktadır. Emekli bir subay olan Ren Zhengfei tarafından kurulan şirket, faaliyetlerine bu tarihte başlamıştır. Çin ordusuna bağlı bir mühendis olarak görevini sürdürdüğü sırada yaşadığı bir talihsizlik sonucu görevinden ayrılmak zorunda kalan Ren, yeni girişimi için hızla çalışmalarına başlamıştır. Bu kapsamda teknoloji alanında faaliyet göstermek amacıyla Ren Zhengfei, yeni şirketinin temellerini 1987 yılında atmıştır. Huawei Technologies Co. Ltd. adıyla Çin’in Shenzhen kentinde kurulmuş olup, çok uluslu bir şirket olma özelliğine sahiptir.
Şirketin kuruluş amaçlarından biri genellikle geniş bant ağı, ağ donanımı ve telekomünikasyon sektöründe yeni ürünler üretip tüm dünyaya pazarlamaktır. Ancak her şirketin başlangıç serüvenin de olduğu gibi Huawei’de önce küçük çaplı üretimler ve pazarlamalar yaparak ilk önce Çin’de tanınmaya başlamıştır. Bu bağlamda Huawei, pazar payını küçük hamleler ile büyütmüştür. Ekipman ve teçhizat ticareti yapan şirket, kısa zamanda rotasını teknoloji devi olmaya çevirmiştir.
Huawei, kuruluşundan kısa bir zaman sonra araştırma, geliştirme ve üretim faaliyetlerine hiç hız kesmemek üzere başlamıştır. Özellikle ağ ve telekomünikasyon alanında ürettiği donanımlar, Huawei’in tüm dünya tarafından tanınmasında etkili olmuştur. Geçmişte Ericsson’un hakimiyet kurduğu bu alanda Huawei, 2012’den sonra liderliğe kadar tırmanmıştır. 2015 yılında yapılan araştırmaya göre Huawei bünyesinde 170 binden fazla çalışan bulunmaktadır. 76 binlik kısmının yalnızca Araştırma ve Geliştirme departmanında çalıştığı Huawei, bu kapsamda teknolojiye yön veren şirketlerden biri konumundadır.
Çin’de başlayan Huawei’nin hikayesi, yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde dünyanın dört bir yanında ürünlerinin pazarlandığı şirketin, 21 farklı ülkede Ar-Ge enstitüsü bulunmaktadır. Bunlar arasında ABD, Çin, Rusya, Belçika, Almanya, İsveç, Pakistan, Birleşik Krallık, Fransa, Kolombiya, İrlanda ve Hindistan gibi büyük ülkeler yer almaktadır. Huawei’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden biri de Türkiye’dedir. Özellikle ABD’de bulunan Ar-Ge merkezi, yaşanan sorunlardan ötürü faaliyetlerini Türkiye’de sürdürmektedir.
Huawei’nin Ar-Ge alanında ortaya koyduğu değerler, şirketin 2008 yılında toplamda 35 binden fazla patent sahibi olmasında kritik rol oynamıştır. Aynı sene Huawei, dünya çapında en çok patent başvurusunda bulunan firma olarak tarihteki yerini almıştır. 2015 yılına gelindiğinde şirketin sahibi olduğu patent sayısı 2 milyonu geçmiş ve rekor seviyelere ulaşmıştır. Huawei’nin Ar-Ge alanındaki kazancı 2013 yılında 5 milyar dolarken, yaklaşık 1 sene sonra bu rakam 6.4 milyar dolara kadar yükselmiştir. 140’dan fazla ülkeye hizmet veren şirket, dünya çapındaki en büyük telekomünikasyon operatörlerine sahiptir. Özellikle Türkiye’deki telekomünikasyon faaliyetleriyle de tanınan Huawei, mobil altyapı ve sabit hat operatörleri ile çeşitli projeler gerçekleştirmiştir. Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Superonline ve KKTC Telsim gibi operatörler bünyesinde Huawei, özel teklif paketleriyle birlikte müşteri odaklı vizyonlarını sürdürmektedir.
Huawei, akıllı cep telefonu pazarında ürettiği ürünlerde işletim sistemi olarak Android’i tercih etmiştir. Google ve Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android işletim sistemi, ABD ile Çin arasında yaşanan gerilim sonrası Huawei marka akıllı cep telefonlarında sınırlandırılmıştır. Bunun üzerine Huawei de yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışmaya başlamış ve HarmonyOS isimli yazılımı geliştirmek için adımlar atmıştır.
Huawei’nin Türkiye’deki Faaliyetleri
Huawei’nin resmi olarak Türkiye’de ilk ofisi 2002 senesinde açılmıştır. Türkiye’deki faaliyetlerine Ankara’da başlayan şirket, ikinci ofisini İstanbul’da açmıştır. Şirketin Türkiye’ye açtığı ofisler, ilerleyen süreçte birkaç ülkenin yönetimini üstlenen bir merkez olarak kullanılmıştır. Özellikle 2009 senesinden sonra Orta Asya’daki ülkelerinin de yönetiminin sağlandığı Huawei Türkiye ofisi, günümüzde 800’den fazla çalışanı ve 60’ı aşkın iş ortağı ile birlikte 4 bin kişilik geniş bir kadroya sahiptir. Türkiye’nin teknoloji alanında gelişmesinde de önemli rol üstlenen Huawei, Ar-Ge ve eğitim merkezleriyle beraber faaliyetlerini sürdürmektedir.
Huawei’nin Türkiye’deki Ar-Ge operasyonları 2009 senesinde başlamıştır. Avrupa’nın en büyük Ar-Ge ve Yazılım Çözüm Merkezi olarak bilinmektedir. 80 milyon dolarlık yatırımla kurulan merkezde günlük hayatın birçok farklı alanında kullanılan yazılımlar üretilmektedir. Huawei, aynı zamanda akademi safhasında da etkili işler yapmaktadır. 2008 senesinde şirket bünyesinde Huawei Akademi ismiyle yeni bir operasyon başlatılmıştır. 11 ülkede Türkçe, Rusça ve İngilizce eğitim programları sunmaya devam eden bu operasyonda teknoloji alanında çeşitli eğitimler verilmektedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile ortak çalışmalar sürdüren Huawei Akademi, 2011 ve 2013 yıllarında birçok ödüle layık görülmüştür.