2 Yıla Kadar Garanti
2 Yıla Kadar Garanti
Orijinal Parça Garantisi
Orijinal Parça Garantisi
Vade Farksız 6 Taksit
Vade Farksız 6 Taksit

ADSL, VDSL, fiber, kablo internet Hangi bağlantı türü size daha uygun? İhtiyacınıza göre en doğru internet seçimini yapmanız için rehber hazırlamış olduğumuz rehbere göz atın.

Ev, okul, iş yeri gibi hayatımıza dahil olan alanlarda tercih edilen internetin problemsiz ve verimli olması, kullanılan modem ile bağlantılıdır. Hızlı bir internete sahip olabilmek için kesintisiz bağlantı ve erişim hızı gibi iki mühim faktör son derece belirleyicidir. Modem alırken ilk olarak alt yapıya uygun olup olmadığı, hız kapasitesi, güvenilirliği ve sinyal kuvveti göz önünde bulundurulmalıdır.

Modemin Altyapıya Uygunluğu

İnternet bağlantısına sahip olunabilmesi için, donanım bileşenin, modem ve altyapı gibi hizmetlerin mevcut olması gerekmektedir. Altyapıyı verimli bir biçimde kullanabilmek adına alınan hizmet ile uyumlu modem tercih edilmelidir. Yaşadığınız bölgede hangi altyapının mevcut olduğu hakkında bilgi sahibi olmayı arzu ediyorsanız altyapı sorgulaması yapabilirsiniz.

İnternet servisleri ADSL, VDSL ve fiber internet gibi ayrı altyapı donanımları kullanarak bağlantı sağlamaktadırlar. Alt yapılarda kullanılacak her modem, her altyapı ile aynı oranda verime sahip olmamaktadır. Modemin hangi altyapı hizmetine destek olduğunu modem üreticisinin resmi internet sitesinden bulabilirsiniz.

Modem marka ve numara bilgisi hem modem hem de modem kutusu üzerinde yer almaktadır. Servis sunucunuzdan aldığınız hizmet ile uyumlu bir tercih ederken Wi-Fi performansına, destek olduğu değişik altyapı çeşitlerine ve yine destek olduğu hızları göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Video teknolojisi, etkileşim gereksinimleriniz, eğlence piyasası gibi çevrimiçi evrenin olumlu yönleri gittikçe artıyor. Bu verilerin daha hızlı ve daha büyük boyutlara erişmesi ise veriye duyulan ihtiyacı gün geçtikçe daha da artırıyor. Bu durum sonucunda doğal bir şekilde teknolojilere yenileri ilave edilerek çok daha hızlı veri aktarımı gerçekleştirebilmenizi mümkün hale getirecek teknolojiler elde edilmektedir.

Bu teknoloji türlerini siz okurlarımız için bir araya getirerek ihtiyaç duyduğunuz konular hakkında bilgilendirme yapacağız.

1- Çevirmeli Ağ Bağlantısı (Dial-Up)

Türkiye’de bilhassa internetin ilk zamanlarında yoğun bir şekilde tercih edilen bağlantı çeşididir. Dial-Up şeklinde isimlendirilen bu bağlantı çeşidi günümüzde hala pek çok konuda kullanımını sürdürüyor. Çevirmeli ağ bağlantısı çeşidi çevirmeli modem ve karşıda yanıt veren yine modeme bağlı halde olan sunucular ile hareket ederdi. Arada kurulan etkileşimse telefon hatları üstünden yapılmaktaydı.

Son dönem kullanıcıları için çok eski dönemde kalsa da pek çok network cihazına erişmek, santral aletlerin konfigürasyonunu yapmak gibi uygulamalar için çevirmeli ağ bağlantısı tercih edilmeyi sürdürüyor.

Yaşadığımız dönemde son derece düşük bağlantı hızı sunmakta ve bağlantı devamlılığı için ciddi problemler taşımaktadır. Bir diğer taraftan uzak konumlardaki ATM’lerin, bazı ulusal gözlem evlerinde ya da radyo sinyallerinin olumsuz etkileyebileceği yerlerde de bu bağlantı çeşidi kullanımının sürdürüldüğünü de belirtmek gerekir.

2- DSL Bağlantısı

SDSL, HDSL gibi değişik çeşitler ile yaşamımıza girmiş bağlantı türüdür. Yaşadığımız dönemdeki teknoloji evrenindeyse revaçta olanları ADSL ve VDSL’dir. Tanıdık gelen bu bağlantı çeşitleri esasında en fazla tercih edilen internet bağlantı türleri olarak bilinmektedir. Bu neden ile xDSL olarak bütün bağlantı çeşitleri ortak bir ad ile isimlendirilir.

xDSL sinyalleri bakır kablolar sayesinde iletilir ve alınır. Bu aşamada dijital veriyi sese dönüştürerek transfer gerçekleştirilmektedir. 256 kbit’ten 100 mbit’e xdk xDSL teknoloji ile hız elde edilebilir. Hem altyapı giderleri hem de performansı açısından öteki bütün teknoloji türlerine kıyasla telefon altyapısı tercih edildiği için daha uygun olduğundan dolayı popülerlik kazanmıştır. Bu teknoloji türleri telefon altyapılarının ve dijital santrallerin yer aldığı her noktada tercih edilebilir.

3- Kablo İnternet Bağlantısı

Telefon hatları ile kıyaslandığı zaman çok yaygın olmasa bile altyapı ve yatırım hallerine göre kullanılan bağlantı çeşitleri arasında yer almaktadır. Genellikle kablo TV hizmetleri sağlayan şirketler tarafından telefon hattı yerine kablo TV hatlarına yer verilerek etkileşim sağlanır. Bu teknoloji ile antensiz televizyon hizmetine sahip olunurken aynı zamanda internet bağlantısı da sağlanır.

Teknolojisini incelediğimizde temelde xDSL’lr aynı mantıkta hareket ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Fakat telefon hattında yer alan bakır telden daha çok veri transferi için tasarıma sahip olması daha iyi internet hızı sunmayı imkanlı hale getirmektedir. Her ne kadar kablo interneti sunan servis sağlayıcılar internet hizmetini çoğunlukla 100 Mbps düzeyinde kısıtlı tutsalar bile teoride kablo TV için altyapıda tercih edilen koaksiyel kablo üstünden 250 Mbps hıza ulaşmak mümkün olmaktadır.

4- Fiber Optik Bağlantısı

Fiber optik bağlantılarsa yüksek hızlı internet olarak açıklanarak fiber kablo altyapıları üstünden bağlantı oluşturulur. Işık hızında internet şeklinde açıklanan bu bağlantı çeşidinde ulaşılması mümkün olmayacak derecede yüksek bağlantı hızlarına erişebilir. Daha yüksek hızlara erişebilmenin teknik altyapısıysa veriyi ışığa çevirmektedir.

Veri saf camdan üretilmiş olan fiber optik kablolar isim şekline çevirilerek transfer edilmektedir. Yani verileri yüksek kapasiteye sahip ve çok hızlı bir şekilde transfer edebilmek böylece mümkün kılınabiliyor. Bu bağlantı çeşidiyle gbit düzeylerinde hız alınabilirken çok stabil ve kesinti olmayan bir etkileşim sağlanıp ışıkla etkileşim kurulduğundan dolayı kayıplar da en düşük seviyeye indirilmiştir.

5- Mobil İnternet Bağlantısı

İnternet evreninin en fazla tercih edilen bağlantı çeşitlerinden biri de bizleri kablosuz evrene dahil eden mobil internet bağlantılarıdır. İnternet evrenin günümüze kadar kablo bağlantısına gereksinim duyarken artık mobil aletlerimiz üstünden operatörlerimiz ile kablosuz şekilde dünyanın herhangi bir noktasından bağlantı sağlanabiliyor. Mobil internet bağlantı çeşidinde yer alan  2G, 3G, 4G, LTE ve 5G gibi teknolojilerin kullanımına başvurulur. Long Term Evolution (LTE) bağlantısı ile 150 Mbps hız elde edilebilmektedir. 5G teknolojisiyle daha yüksek düzeylerde internet bağlantılarını mobil aletlerde kullanabilir ve paylaşabilir duruma gelmesi mümkün olacaktır. Baz istasyonları aracılığı ile etkileşim sağlanan mobil internet bağlantısı çeşidinde baz istasyonuna yakınlaştıkça bağlantı hızı stabil ve yüksek düzeyde olması sağlanır.

USB portu yer alan Keenetic aletlerle bilgisayarlarınızı da kablosuz şekilde bağlı duruma getirebilirsiniz. Böylece yerel ağdaki büyük cihazlar aynı zaman diliminde internete ulaşım sağlayabilirler. USB modem şeklinde ifade edilen bu bağlantı türleri internet altyapısının yeterli seviyede olmadığı ya da devamlı olarak mobil çalışan bireyler için kullanılmaktadır.

6- Uydu Bağlantısı

Mobil internet gibi bizleri tamamı ile kablosuz evrene geçiren diğer bir bağlantı çeşidi uydu internet bağlantılarıdır. Bu teknoloji ilk zamanlarda cazip gibi dursa da yüksek kurulum harcamaları ve çoğunlukla hava koşullarının etkileri nedeniyle kullanılmamaktadır. Genel itibari ile öteki internet bağlantı altyapılarının mevcut olmadığı kısımlarda uydu bağlantılarının kullanımına yer verilir. Uydu bağlantısında çanak antenler sayesinde veri etkileşimi meydana getirilir.

7- Radyolink Bağlantısı

Radyolojik bağlantı çeşitleri iki nokta arasında havadan elektromanyetik dalgaların transferinin yapılması ile etkileşim sağlamaktadır. Bu etkileşimde bant genişliğinin son derece iyi olması büyük yarar sağlamaktadır. Vericilerde tek bir konum yerine en düşük iki konum arasında gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle bu bağlantı çeşitleri GSM operatörlerinin baz istasyonlarını birbiri ile bağlı duruma getirilmesinde kullanılsa da, altyapının yeterli olmadığı yerlerde şirketler ya da kurumlar tarafından sık sık kullanılmaktadır.

8- Metro Ethernet Bağlantısı

Bu bağlantı çeşidinde fiber bağlantı çeşidinde olduğu gibi düşük seviyelerde kayıplar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bant genişliğinin yüksek olduğu bir internet bağlantısı çeşididir. Bu bağlantı çeşidi giderinin yüksek olmasına rağmen en hızlı etkileşimi sunduğu için sıkça kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Bu internet bağlantı türü ile diğer bağlantı türlerini birbirinden ayıran bir nitelik mevcuttur. Öteki internet bağlantı çeşitlerinde asimetrik bir etkileşim sağlanmaktadır. Ancak metro ethernet bağlantısında simetrik ve sabit bir bağlantı mümkün olmaktadır.

Yani indirme ve yükleme hızları sabit ve stabil bir biçimde hareket etmektedir. xDSL çeşitlerinin tersine iki iletişim yöntemi de eşit bir biçimde bant genişliğini paylaşarak hareket etmektedir.