Android telefonlarda root kurulumunun daha önceden yapılıp, yapılmadığını nasıl kontrol edeceğinizi hemen rehberimiz ile öğrenmeye başlayın. Root kontrol nedir? Faydaları ve zararları nelerdir? İşte Root hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar içeriğimizde.
Android telefonlarda standart kullanıcıların erişemediği özelliklere erişmek için telefona root yapmanız gerekiyor. Yapmış olduğunuz bu işlem geliştirici seçeneklerinin dışında birçok seçeneği kullanıma açar ve dışarıdan müdahale ile yazılım üzerinde oynamalar yapmanıza izin verir. Eğer profesyonel bir şekilde yazılım bilmiyorsanız ve neyi indirdiğiniz hakkında bir fikriniz yoksa kesinlikle bu işlemi yapmamanız gerekiyor. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan hasarları telefonunuza verebilir ve telefonun çalışmasına engel olabilirsiniz.
Günümüzde maalesef takip programları da oldukça yaygındır. Çoğu takip programının yüklenebilmesi için android telefonlara root yapılması gerekiyor. Aksi taktirde bu uygulamalar telefonlarda çalışmıyor veya çalışsa bile gizlenemiyor.
Root işlemi sadece gizli program yüklemek için değil aynı zamanda normal şartlar altında telefonunuza yükleyemeyeceğiniz bazı yazılımları da yüklemenize yardımcı olmaktadır. Fakat bu işlemi yaparsanız telefonunuz garanti kapsamı dışına çıkarılır ve tekrardan servise gittiğiniz zaman garanti kapsamında faydalanacağınız hiçbir şeyden faydalanamazsınız. Bu yüzden eğer root işlemini yapacaksanız karşılaşacağınız problemleri de göze almanız gerekiyor.
Telefonunuza daha önceden bu işlem yapılmış mı yapılmamış mı diye kontrol etmenin çok basit bir yöntemi var. Google Play Store üzerinden root checker uygulamasını indiriyorsunuz. Ardından bu uygulamaya giriş yapıyorsunuz ve tarama yapmasına izin veriyorsunuz.
Eğer kök erişim izni bulunamadı uyarısı ile karşılaşırsanız telefonunuzda herhangi bir yazılımsal müdahale olmadığı anlamına gelir. Yani telefonunuzda root yapılmamış anlamına gelmektedir.
Android cihazlara yazılımsal müdahale yapmak iPhone’lara nazaran çok daha kolaydır. Bu yapılan müdahalelerle birlikte cihazların yazılımları tamamen değiştirilebiliyor ve birçok programın testi de yapılabiliyor. Bu yüzden bazı geliştiriciler Android telefonları kullanmayı daha çok sevmektedirler. Yazılımı müdahaleye daha açık olması birçok programın daha kolay test edilmesine yardımcı olmaktadır.
Root işlemi yaptıktan sonra yükleyeceğiniz programlar veya yapacağınız işlemlerde telefonunuz tehditlere daha açık bir hale gelir. Normal şartlarda standart bir kullanıcının tehlikelerden korunması için farklı yazılımlar yüklenirken telefonunuz uyarı verir. Fakat root işleminden sonra bu tarz uyarılar almazsınız ve bu yüzden telefonunuz tehditlere daha açık bir hale gelir. Yani telefonunuza virüs bulaşma riskini de arttırmış olursunuz.