2 Yıla Kadar Garanti
2 Yıla Kadar Garanti
Orijinal Parça Garantisi
Orijinal Parça Garantisi
Vade Farksız 6 Taksit
Vade Farksız 6 Taksit

iPhone fiyatlarına gelen zamlar sonucu, kullanıcılar yurt dışından telefon almak için Gürcistan ve Batum sınır kapılarına hareket etmeye başladılar. Aradaki vergi oranı farklılığından dolayı da hatırı sayılır bir fiyat farkı oluştu. Doğal olarak da düşük fiyata satılan iPhone telefonlar daha çekici hale geldi. Hatta bahsedilen ucuzluk; telefon fiyatı ve gittiğiniz yerleri gezdiğinizi düşünüp masrafları eklediğiniz zaman bile telefon Türkiye’den çok daha ucuza gelmektedir.

Yurt dışından telefon aldığınız zaman sadece Türkiye’ye gelince bir kayıt parası ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemez iseniz telefonunuz 120 gün içerisinde mobil hat kullanıma kapanacaktır. Bunun dışında da yurt dışında alınan telefonlar 1 senelik global garantiye tabidir.

 

Yurt dışından aldığınız cihazların normal yurt içi cihazlardan teknik özellik olarak hiçbir farkının olmadığını unutmayalım. Yurt dışı cihaz denmesinin sebebi belirli vergilerin ödenmemiş olmasıdır. Artık eskiden olduğu gibi telefon kutularının içinden şarj aleti çıkmadığı için, şarj adaptörlerine dikkat edin dememize gerek kalmadı.

 

Peki yurtdışından aldığınız telefonu Türkiye sınırları içerisinde nasıl kullanabilirsiniz?

 

İlk önce kesinlikle ülkeye giriş yaptıktan sonra vergilerinizi ödeyerek telefonunuzu kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu IMEI Kaydet hizmetini kullanarak IMEI numaranızı kayıt ettirebilirsiniz. Kesinlikle IMEI numaranızı kimseyle paylaşmayın. IMEI numaranızı telefonunuzun arama yapma kısmından *#06# tuşlayarak öğrenebilirsiniz. Kayıt yaptırmadığınız süreçte, her 30 günde bir size hatırlatma SMS’i gönderilecektir. 120 gün içerisinde kayıt ettirmediğiniz cihazların kayıtsız cihaz statüsüne geçirilerek iletişime kapatılacağını unutmayın. 18 yaşından küçük kullanıcıların da yanlarında telefon getirme hakları bulunmaktadır.

 

Yurt dışından getirdiğiniz telefonları E-sim ile kullanabileceğinizi unutmayalım. E-sim ile kullanmadığınız telefonların ise tek hat ile kullanabileceği uyarısında da bulunalım. Tek hat derken ne kastediyoruz? Mesela telefonu aldığınız zaman telefonu kaydettirdiğiniz kişinin ismi ‘A’ olsun. Telefona takılacak hattında bu kişinin üstüne kayıtlı olduğunu varsayıyoruz. Siz o telefonu kullanmaya başladığınız andan itibaren, ‘A’ kişinin üzerine kayıtlı olmayan bir hat ile mobil iletişim hizmetlerinden faydalanamazsınız.

 

Telefonu satarsanız, sizden satın alan kullanıcı da ‘ A’ kişi üzerine kayıtlı olmayan bir hattı telefona takarsa mobil servisleri kullanamayacaktır. 3 sene içerisinde sadece 1 adet cihazı kendi üzerinize kayıt ettirebileceğinizi de unutmayalım. Satın aldığınız telefonu kayıt ettirmek için, telefonu satın aldığınız ülkeye ait giriş çıkış kaydınız bulunması gerektiğini unutmayalım. Posta yolu ile ülkeye gelecek olan cihazların kaydı maalesef yapılmamaktadır. Cihaz kaydı için pasaporta sahip olmanız gerektiğini de unutmayın.

 

Eğer yurt dışından alacağınız telefonu uzun yıllar kullanmak istiyorsanız ve satmak gibi bir niyetiniz yok ise, yurt dışından telefon almak mantıklı gelebilir. Ama yurt içinden alacağınız telefonlardan 1 sene daha az garanti kapsamının olması bir dezavantaj. Ayrıca sadece 1 kişinin üzerine kayıtlı hat ile kullanılabiliyor olması da büyük bir dezavantaj.

 

Araya bir dip not düşmek istiyoruz. 2.El alım satım sitelerinde görmüş olduğunuz satılıkta olan yurt dışı cihazlar için yazılmış bir yazı değildir. Sadece kullanıcıların yurt dışına çıkarak kendi yanlarında getirdiği cihazlar için yazdığımız bir yazıdır. 2. El alım satım sitelerinde satılan, yurt dışı telefonları almanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

 

Avantajlarını ve dezavantajlarını anlattıktan sonra yurt dışından telefon almak mantıklı mıdır?

 

Sorunun cevabını sizin takdirinize bırakıyoruz.