5G teknolojisi nedir? 5G hangi alanlarda ve hangi ülkelerde kullanılıyor? 5G ülkemizde hangi alanlarda ve bölgelerde kullanılıyor? 5G hakkında tüm merak ettikleriniz kapsamlı rehberimizde.
5G nedir sorusunun tanım olarak açıklaması beşinci nesil kablosuz iletişim ağı şeklinde yapılır. 5G yeni nesil ağ teknolojisi ilk defa 2019 yılında Güney Kore’de uygulanmaya başlanmıştır. Her yeni geliştirilen kablosuz ağ teknolojisi ile birlikte alt yapı üzerinde de güncelleme yapılması gerekmektedir. Türkiye’de büyükşehirlerin bazı bölgelerinde kullanımı gerçekleştirilen 5G teknolojisi dünya genelinde hızlı bir şekilde yayılmaya ve değişim sektörlerde yerini almayı sürdürmektedir.
5G çoklu işlem yapma ihtiyacı bulunan bilişim faktörlerine karşı artan talep yoğunluğunun getirdiği gereksinimlere yanıt vermek amacıyla ortaya çıkarılmıştır. Mevcut halde olan 4G ve daha önceki kullanılan iletişim ağları bu istekleri gidermek için yeterli olmamaktadır. Bu durumdan yola çıkarak 5G nedir sorusunu önceki nesillere kıyasla hız ve kapasite bakımından çok daha iyi performans sunan kablosuz ağ biçiminde cevaplayabiliriz.
5G teknolojisi ile 4G ağlarını birbirinden ayıran en mühim fark hızlı bağlantı ve daha düşük gecikme süreleridir. 5G teknolojisinin bu kabiliyetleri bazı teknolojiler ile elde edilir. 5G teknolojisinin dikkat çeken diğer nitelikleri şu şekildedir:
· 5G baz istasyonlarının geliştirilmesi için Beamforming teknolojisi kullanılmıştır. Beamforming teknolojisinde baz istasyonları kapsam bölgesindeki aletlere ve yere göre sinyal dağılımını farklılaştırarak kaliteli bağlantı meydana getirirler.
· 5G OFDM teknolojisiyle daha önceki nesillere oranla daha az gecikme süreleri sunar. Verinin bir noktadan ötekine transfer edilmesindeki zamanı açıklayan gecikme süresinin azalması çok daha hızlı veri transferi manasına gelir.
· 5G teknolojisine bakıldığı zaman önceki nesillere kıyasla yüksek bant genişliğine sahip olduğu görülmektedir. 5G teknolojisi ile düşük, orta ve yüksek bantlarda çalışabilme kabiliyeti tek bir ağda daha çok cihazın hızlı veri transferi gerçekleştirilebilmektedir.
· 5G teknolojisinde öteki nesillere göre binalara uyumlanabilen daha ufak boyutlara sahip baz istasyonları kullanılır. Çok daha şık aralıklar ile yerleştirilen baz istasyonlarıyla 5G ağları daha ufak hücre düğümleri ile kesintisiz bağlantı sağlar.
· 5G antenlerinin çoklu giriş çıkış niteliği mevcuttur. Bu nitelikle baz istasyonları sayesinde daha çok sayıda cihaz ile iletişim kurulumu sağlanabilmektedir. 5G teknolojisinin IoT için sunduğu en göze çarpan nitelik budur.
· 5G teknolojisi için tasarlanmış kodlama şemasıyla data seviyesi arttığında yükleme hızı verici tarafından otomatik bir şekilde düşürülür. Bu mekanizma sayesinde hata seviyeleri daha azdır.
· Fazla sayıda bağımsız sanal ağın aynı altyapıda kullanılması 5G teknolojisinin ön plana çıkan niteliklerinin bir diğeridir. Ağ dilimlere şeklinde açıklanan bu teknolojiyle güvenli ve özel ağlar meydana getirme mümkün hale gelir.
· 5G daha düşük frekanslı ağ niteliği ile milimater wave kaynaklı parazit problemleri için çözüm özelliğindedir.
5G teknolojisinin kurumsal, kişisel ve çevresel bakımdan olumlu yanları bulunmaktadır. 5G teknolojisinin sunduğu olumlu yanlar şu şekildedir:
· Çevresel bakımdan 5G teknolojisi ufak gaz istasyonlarıyla çok yer kaplamaz, özel bir bölgeye gereksinim olmadan binalara, direklere sabitlenebilir.
· Hızlı veri indirme niteliği ile mobil cihazların daha düşük enerji harcamasına yardımcı olmaktadır. Aynı özellik öteki akıllı cihazlar arasında olan veri transferleri için de geçerlidir.
· İnternet üstünden gerçekleştirilen toplantı ve görüşmelerin bağlantılı kalitesinin daha iyi olmasını sağlayarak yüksek verim sunar.
· Kişisel kullanımda görüntü ve ses kalitesinde artış film, müzik ve oyun rahatlığında yükselme görülür.
· Her çeşit bilgi transferinin çok daha kısa zamanda gerçekleştirilmesi gerçek zamanlı verinin daha verimli olmasına yardımcı olur.
· İnternet ve akıllı cihazların gelişim ve kullanımında destekleyici özelliğe sahip olan bir teknolojidir.
· Yapay zeka ve otonom teknolojilerin kullanım ve geliştirilmesinde destekleyici bir role sahiptir.
· Enerji harcanmasının kontrol ve verimliliği için ortaya çıkarılmış uygulama ve akıllı cihazların tam kapasite kullanımına oluşturduğu altyapıyla devam ettirilebilir olma konusunda katkı sağlar.
· Her alana rahatlıkla uyumlanabilen baz istasyonları ve uzak ağlar ile bile rahat bağlantı oluşturabilme kabiliyetiyle dünyada internetin uzak yerlere hile erişmesine yardım eder.
· En düşük gecikme süresi ve kapasitesiyle bulut bilişim teknolojileri için büyük verilerin hızlı transferinde mühim bir role sahiptir.
· Her türlü doğal afete karşı erken uyarı mekanizmalarını en kısa zamanda bilgilendirme düzeyine indirerek muhtemel sonuçlara karşı daha çabuk müdahalede bulunulmasını destekler.
· Uzaktan çalışma, eğitim ve sağlık hususlarında yüksek verimli performansı ile yeni teknolojilerin gelişimi konusunda katkı sağlar.
· 5G özel ağ teknolojisi ile iş yerlerine erişim sınırlandırma, lisanslama gibi yetkilendirmelere müsaade eden güvenli bir ağ yönetim şekli sağlar.
Temelde 5G teknolojisi akıllı cihazlar arasındaki bağlantıyı anlık veriler ile birbirleri ile iletişim kurabilir duruma getirme kabiliyetine sahip bir mekanizma. Bu noktada kişisel kullanımdaki bütün akıllı cihazlar arasındaki kullanımı giderek yaygın hale gelen bir teknoloji.
Akıllı evlerdeki en küçük örneklerine rastlanan sistemin 5G ile gelişen öteki dikkat çeken örneği ilerleyen dönemlerin akıllı şehir modelleridir. 2021 senesinde Fuji Dağı’nda gerçekleştirilen Toyota Woven City 5G teknolojisi ile uyumlu durumdadır. Ev hayatı, ofis hayatı, toplumsal yaşam, eğitim ve sağlık gibi bütün hayat faktörlerini otonom araçlar, yapay zeka ve akıllı teknolojilerle bir araya getiren şehir modeli yakın dönemin yeni hayat modellerini tasarlamaktadır.
Akıllı sokak ışıkları ve musluklar sensörler sayesinde enerji verimliliğine katkıda bulunmaktadır. Bu ve bu gibi akıllı mekanizmaların kamusal anlamda anlık verilerle yönetilebilmesiyse 5G teknolojisiyle imkanlı hale gelir. Bütün bu sistemler ofisler ve fabrikalar içerisinde hem küresel anlamda devam ettirilebilmeye destek hem de enerji harcamalarını azaltma amaçlı tercih edilir.
Sağlık alanında hastalarla anlık veri iletimleri, uzaktan izleme, dünyanın bir ucundan diğer ucuna operasyonlar, hasta verilerinin işlenmesi konusundaki hız gibi örnekler en başlarda yer alır.
Sanal gerçeklik ve gelecek dönemlerin sanal evreni Metaverse 5G teknolojisiyle ilerleyip güçlü hale gelen teknolojilerden biridir. Bu alandaki ilerlemeler eğitim araçları ve modellerinin şekillenmesi üzerinde de etkili olacaktır. Kargo drone ve tam otonom araçlar üstünde gerçek zamanlı kontrollerin gerçekleştirilmesi yine 5G teknolojisi ile imkanlı hale gelmektedir.
Sonuç olarak 5G teknolojisi nedir sorusunu küresel anlamda etkileşimi farklı bir evreye konumlandıran, yalnızca kitleler değil nesneler arasında da bağlantı sağlayan, beraber kullanıldığı her teknolojinin gelişmesini sağlayan yeni nesil bir kablosuz ağ şekli olarak kısaca açıklayabiliriz.