Teknolojide depolama alanı, günlük hayattan özel organizasyonlara kadar tüm teknolojik faaliyetlerde önemli rol oynamaktadır. Yeterli ve güvenilir bilgi depolamada taşınabilir ürünlerin başında gelen harddisk ve flash bellekler, günümüzde yerini Cloud (Bulut) adı verilen sanal depolama alanlarına bırakmaktadır.
Bulut depolama uygulamaları, kişisel veri depolama ile popülerlik kazanmış olsa da zaman içerisinde dünyaca ünlü şirketlerin de vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu depolama servisleri için, kullanıma açıldığı andan günümüze kadar 397 milyar doların üzerinde harcama yapıldığı açıklanmıştır.
Bulut servisleri, şirketlerin depolama alanı ihtiyacını karşılamak için fiziksel veritabanı ürünleri yerine esnek üçüncü parti sanal depolama imkanı sunmaktadır.
Sanal depolama alanının kapasitesi, müşterilerin talep etmesi üzerine anında değiştirilmekte ve yalnızca arzulanan depolama alanı kadar ödeme alınmaktadır. Dört ana çeşide ayrılan bulut depolama servisleri ise şu şekilde açıklanabilmektedir:
● Özel Bulut Depolama Alanı: Özel bulut deposu, işletmeye has ya da kişisel bulut deposu olarak da bilinmektedir. Veriler, işletme ya da organizasyonun kurum içi ağında depolanmakta ve şirketin kendi güvenlik duvarı tarafından korunmaktadır. Kişisel bulut deposu, pahalı veri sistemlerine sahip firmalar için kazançlı bir tercihtir. Kullanıcıya sağladığı en büyük avantaj, veri sahibinin internet bulunan her yerden bilgilerine erişim sağlayabilmesidir. Ancak özel bulut depolama alanları bazı şirketler tarafından tercih edilmemektedir. Bunun sebebi ise depolama alanı için ödenen ücretin yüksekliği ve sunucu güncelleme işlemlerinin firmanın kendisi tarafından yapılmak zorunda olmasıdır.
● Halka Açık Bulut Depolama Alanı: Kamu kullanımı için halkla paylaşılabilen açık bulut depolama alanı, firma izni olan herkesin internet üzerinden verilere erişmesini sağlamaktadır. Bu bulutlar, minimum seviyede yönetici kontrolü gerektirmektedir. Halka açık bulut depolama alanlarının güvenlikleri, bakımları ve güncellemelerinin sağlanması ise satın alan şirketin sorumluluğu altındadır. Bu bulut depolarına örnek olarak günümüzde birçok insanın kullandığı Google Cloud, IBM Cloud, Amazon Web Services, Apple iCloud, Microsoft Azure, Huawei Mobile Cloud ve OneDrive gibi servisler örnek gösterilebilmektedir. Kolay erişilebilirliğin yanı sıra uygun fiyatları, belirli veriye kadar ücretsiz depolama imkanı sunmaları, sunucu yönetimi ve bakımı istenmemesi gibi etmenler popülaritesini artırmasında hayli etkili olmuştur. Kullanıcılar, halka açık bulut deposunu kullanırken istedikleri şekilde kişiselleştirme yapabilme avantajına da sahiptir.
● Melez Bulut Depolama Alanı: Melez bulut veri depolama alanı, hem halka açık hem de özel bulut depolama alanlarında bulunan en popüler özelliklerin birleşiminden meydana gelmektedir. Bu bulut türünde, özel bulutun gizlilik seviyesi ile kamuya açılabilen bulutun kişiselleştirilmesi bir arada görülmektedir. Tamamlanan veriler kişisel kısımda depolanırken bilgi işlem görevleri gibi veriler, halka açık olan bölümde yetkisi olan kullanıcılar tarafından kontrol edilmekte ve izlenebilmektedir.
● Topluluk Bulut Depolama Alanı: Özel bulut depolama alanının bir çeşidi olan topluluk bulut depolama alanları, kullanıldığı alanı kapsayan topluluk mensubu kişilerin sağlıksal ve finansal verilerini depolamaktadır. Bu bulut türünün amacı; hitap ettiği toplumun verilerini depolamak, bulut sahibi kuruluşun yetkilileri tarafından toplanan verileri iyileştirmek ya da yalnızca veri toplamaktır.
Her geçen gün popülerliğini arttıran bulut depolama sistemleri, insanların veri kaybetme korkusu olmaksızın depolama yapabilmesini sağlamaktadır. Ülkemizde en çok kullanılan bulut uygulamaları ise açıklamaları ile birlikte kısaca şu şekildedir:
● Google Drive: Google ürünü olan ve kullanıcılarına 15 GB depolamaya kadar ücretsiz alan sağlayan Google Drive, sık kullanılan bir çevrimiçi veri depolama ve paylaşım hizmetidir. Buluttan yararlanmak için kullanıcı adaylarının g-mail hesabına sahip olmaları gerekmektedir.
● OneDrive: OneDrive, Microsoft tarafından üretilmiş bir uygulamadır. 15 GB'lık ücretsiz depolama alanı sunan OneDrive’a mail adresi ile kayıt olunmaktadır. Tüm Windows sistemleri, IOS ve Android işletim sistemleri için mobil uygulama hizmeti sunan OneDrive uygulamasının içerisinde Microsoft Office programlarının tümü kullanılıp, depolanabilmektedir.
● Amazon Drive: Üretici firması Amazon olan Amazon Drive, kullanıcılara kitap ve müzik depolama hizmeti sunmaktadır. Kullanıcılarına 5 GB depolama alanı sunan Amazon Cloud Drive olarak da bilinen bu uygulama, yalnızca Mac, Windows ve Android cihazlarda kullanılabilmektedir.
● iCloud: Apple firması tarafından üretilmiş olan iCloud, Apple ürünü kullanıcılarına 5 GB’a kadar ücretsiz depolama alanı sunmaktadır. IOS ve Mac cihazlarda çalışan iCloud, yetersiz depolama alanı sorunu yaşayan Apple ürünleri kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
● Huawei Mobile Cloud: Huawei Mobile Cloud, Huawei marka cihaz kullanıcıları için oluşturulmuş bir halka açık bulut depolama alanı uygulamasıdır. Kendine has yapay zeka geliştirmeleri ile bu bulut, kullanıcılarına veri arama, kategorize etme ve depolama konusunda kolaylık sağlaması ile bilinmektedir.
Somut gerçeklikte belirli bir hacme sahip olan bilgilerin depolanması, gelişen teknoloji çağı ile birlikte bulut adı verilen sanal depolama alanlarının görevi haline gelmektedir. Bulutta depolanan veriler, internet ağı olan her yerde kullanıcıların erişimine açıktır. Hem güvenli hem de yönetmesi kolay olan bulut sistemleri, her geçen gün popülerliğini arttırmaktadır.