Çocukların internette güvenli gezinmesi için alınabilecek basit ama etkili önlemleri öğrenin. Çocuklarınız için evde internet kullanımı artık daha bilinçli hale gelsin.
Yaşadığımız dönemde internet erişimine birçok cihazdan ve son derece kolay bir biçimde erişmek mümkündür. Teknolojide ilerleme olması ve dönüşümüyle beraber internet evreninin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Farklılaşan ve ilerleyen internet evreni kullanıcılara sınırsız bir tecrübe sunarken riskleri de birlikte getirmektedir. Bu riskler bilhassa çocuklar dikkate alındığı zaman göz önünde bulundurulması gereken bir konudur.
Çocuklar interneti birçok amaç için kullanıma başvurabilir. Oyun oynamak, video seyretmek, okul ödevleri için inceleme yapmak ya da sosyalleşmek çocukların internet kullanımına başvurdukları konular arasında yer almaktadır. Peki bu konularda interneti kullanan çocukların güvenli bir internet kullanıcısı olduğu hususunda ne kadar eminsiniz? Her ne kadar çocukları olumsuz alanlar, çevredeki kötülüklere karşı muhafaza etsek de internet evreninin de bir çevre olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu internet ortamı şiddet içeren videolar, yetişkin içerikli reklamlar, kumar ya da bahis konulu durumlar, hatta sosyal medyada çocuklara karşı kötülük besleyen insanlara kadar birçok olumsuz unsur mevcuttur. Hatta masum duran çevrimiçi oyunlarda oyuncuların birbiriyle iletişim kurması imkanı olan durumlar çocuklar için oldukça zararlıdır. Kötü niyetli insanlar çocukları etkileri altına alarak kandırıp onları olumsuz etkileyebilir.
İlk olarak internet kullanımı ile alakalı çocuğunuzun bilgi sahibi olmasını sağlamanız gerekir. Bu bilince sahip olmalarını sağlayabilmek adına ilk olarak kendiniz araştırıp bilgi sahibi olmalısınız. Teknoloji hususunda her konu hakkında bilgi sahibi olmanıza gerek yok. Ancak çocuğunuzun kullandığı ve tecrübe ettiği mecralar hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Yaşadığımız dönemde en fazla karşı karşıya kalınan siber zorbalık konusunda kendinizi eğitmelisiniz. Her ne kadar size uzak olan bir konu olsa da günümüzde başta çocuklar olmak üzere birçok insan siber zorbalar tarafından psikolojik anlamda olumsuz etkilenmektedir. Bu durumu göz ardı etmemeniz gerekir.
İnternet kullanımı üzerine bazı kurallar ortaya koymanız gerekir. Çocuğunuzun bu kurallara dikkat edip etmediğiniz gözlemlemelisiniz. Bu kurallar detaylı ve net bir biçimde oluşturulmalıdır. Bu kuralların başında çocuğunuzun fotoğraf ve bireysel bilgilerini başkaları ile paylaşmaması olmalıdır. Hangi okulda okuduğunu, oturduğu evin konumunu kesinlikle paylaşmaması gerektiği hususunda çocuğunuza kesinlikle uyarıda bulunmalısınız. Bir diğer uyarı internet kullanım süresi hususunda olmalıdır. İlkokul öncesinde yer alan çocuklar için 30 dakika, ilkokul döneminde olan çocuklar için 45 dakika, ortaokul dönemindeki çocuklar için ise 1 saat yeterli gelmektedir. Çocuğunuz lise dönemindeyse bu süre kısıtlaması çocukla beraber karşılaştırılmalıdır.
Çocuğunuzun internet ortamında neler ile ilgilendiğini sohbet halindeyken sormalı ve onunla iletişim kurmalısınız. Böylece internette yaşadığı problemleri sizinle konuşacaktır. Çevrimiçi ortamlarda kendini rahatsız hissederse ya da olumsuz içerik ve kişiler ile karşı karşıya kalırsa sizinle paylaşacaktır. Böyle durum meydana geldiğinde sizden beklenilen aynı anda hem öğretmen hem de öğrenci olmanızdır. Çocuğunuzun meraklı olduğu konulara karşı saygı gösterin ve alakadar olduğunuzu belli edin. Mümkün olduğunca siz de çocuğunuz internet kullandığı esnada dahil olabilirsiniz. Bu durumda sınırlayıcı hareket etmemeye ve kontrol altında tutma gayretinde olmamaya özen gösterin.
Çocuklarınızın internet kullanımını gerçekleştirdiği cihazları yatak odalarında kullanmamalarına dikkat edin. Çocuklarınızın internet kullanımı esnasında salon ya da çalışma odalarında olmasına dikkat edin. Çocuğunuza karşı güven duyun ve onun yaşamına saygı gösterin. Bu onu göz ardı edeceksiniz anlamına gelmez. Kesinlikle internet filtreleri ya da imkan var ise çocuk kilidi kullanımına başvurun. İnternetle gerçeklik arasında denge sağlaması konusunda destek verin. İlk olarak internet kullanımı konusunda çocuğunuza siz örnek teşkil edin. Çocukların hal ve hareketleri şekillenirken ilk olarak anne ve babalarını gözlem altına alırlar. Bir saatlik internet kullanım hakkı olan bir çocuk anne ve babası uzun süre internet ile ilgili olduğunda durumu ciddiye almaz. Bu durum sonucunda çocuğunuzun internete karşı daha da meraklı olur. Hatta yasak koyduğunuz zaman çocuk bu yasağı çiğnemeye karşı daha hevesli olur. Çocuğunuzun internet alışkanlıklarını kontrol altına almadan evvel kendi kullanımlarınızı ve çocuğunuzun sizi nasıl bir kullanıcı olarak izlediğini düşünün ve ona göre nasıl hareket etmeniz gerektiğine karar verin.
Kısa bir şekilde açıklamak gerekir ise internet kullanımı hususunda çocuklarınıza karşı güven duyun. Onlara baskı ve sınır koymalar ile değil, mantıklı açıklamalar ile adım atın. Çocuklarınız ile her daim etkileşim halinde olun ve onlara karşı alakalı davranın. Bu durumda sadece internet kullanımı hususunda yaşadıkları problemleri değil yaşamının her alanında karşılaştıkları problemleri sizler ile paylaşacaktır.