0850 755 57 57
Teknofix
  • Hizmetler
  • Hakkımızda
  • Online İşlemler
  • Teknofix Dergi
  • Bize Ulaşın
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌
Teknofix

Teknofix Tamir Merkezi

Adres: Papirüs Plaza. Merkez Mah. Ayazma Cad. No: 37/42 34406 Kağıthane/İstanbul

0850 755 57 57
info@teknofix.com.tr
Hizmetlerimiz
Kurumsal
Gizlilik
Online İşlemler

Bizi Takip Edin

© Teknofix | 2011 - 2023 Tüm Hakları Saklıdır.
16 Haziran 2023

Corning Gorilla Glass ve Türleri Nedir?

Corning firmasının ürettiği Gorilla Glass, teknolojik cihaz ekranlarının daha dayanıklı olması için özel olarak tasarlanmış bir camdır. Beş farklı türü olan Gorilla Glass, geçtiğimiz birkaç yıldan itibaren çok sayıda akıllı telefon ve tablet üreticisi firmanın tercihi olmayı başarmıştır. Aynı zamanda yenilikçi tutumu ve gösterdiği ilerlemeler ile her geçen gün tercih edilme oranı artış göstermektedir.

Corning Gorilla Glass Nedir?


Gorilla Glass, Corning firması tarafından 2015 yılında üretimine başlanmış ve günümüze kadar olan süreçte beş nesil geliştirilmiş, cam benzeri bir materyal olarak tanımlanmaktadır. Doğada bulunan koşullar ile kendiliğinden oluşmayan bu ürünün, çizilme ve kırılmaya dayanıklı olduğu belirtilmektedir. Firma, her yeni nesilde Gorilla Glass adı verdiği ürünün kütlesini biraz daha azaltmayı ve incelterek tasarlamayı hedeflemiştir.


Sert materyali ile darbe alsa da kırılmayan bir teknolojiye sahip Gorilla Glass, akıllı telefon veya tablet üretiminde kullanılsa da cihazın ekranını kırılmaz hale getirememektedir. Tasarımda amaçlanan kırılmazlık ilkesinin, camın ölçüleri ile ilgili faktörlere bağlı olduğu bilinmektedir. Corning, üretilen teknolojide henüz amacına ulaşmış olmasa da çizik ve sıyrıklara karşı korumayı başarıyla gerçekleştirmiştir.


Corning Gorilla Glass, firma tarafından cam olarak tanıtılmış ve piyasaya sürülmüş olsa da standart cam üretim işlemlerinden farklı adımlarla hazırlanmaktadır. Aynı zamanda ürün, Alkali-alüminosilikat olarak tanımlanmaktadır. Gorilla Glass üretimi sırasında izlenen farklı adımlarda oksijen, alüminyum ve silikon molekülleri birleştirilmektedir. Corning Gorilla Glass’ı diğer camlardan ayıran en temel özellik, bu işlemdir.


Günümüzde kurşun geçirmezliği ile popülerlik kazanan camlar, aslında ilk kez Corning firmasının keşfettiği bir ürün çeşidi değildir. Geçmişte Chemcor adındaki bir firma, laboratuvar ekipmanlarında ve otomotiv sektöründe aktif olarak kullanılan kırılmaz camlar üretmiştir. Ancak Corning, bu özel materyalin üretimine akıllı telefonlara yoğun ilgi gösterilen bir dönemde başlamıştır. Bu sayede Corning’in piyasaya sürmüş olduğu Gorilla Glass, birçok akıllı telefon üreticisi tarafından talep görmüş ve popülerlik kazanmıştır.


Corning Gorilla Glass Türleri Nelerdir?


Corning, piyasaya yeni teknolojik cihazlar çıkarıldıkça bünyesinde barındırdığı tasarımları geliştiren ve döneme uyum sağlamayı başaran bir firma olarak öne çıkmaktadır. Bu sayede çok sayıda üretici firma ile anlaşmalar yapmayı başarmıştır. Gorilla Glass türleri, aslında ürünlerin çıkarıldığı dönemleri yansıtan ‘nesiller’ olarak gruplandırılmaktadır. Bu gruplar ise kısaca şu şekilde sıralanmaktadır:


● Birinci Nesil Gorilla Glass (Gorilla Glass 1): Piyasaya 2005-2006 seneleri ortasında çıkan ve ilk iPhone telefonda kullanarak dikkatleri üzerine çeken Gorilla Glass’a yaklaşık olarak 1250 adet cihazda yer verilmiştir. Corning’in başarısı olarak bilinen birinci nesil Gorilla Glass’a, iPhone ekranında parmak izi kalmasını önleyen oleofobik kaplama uygulanmıştır. Bu modelde kullanılan Gorilla Glass kalınlığının 1,5 mm olduğu belirtilmiştir.


● İkinci Nesil Gorilla Glass (Gorilla Glass 2): En büyük yeniliği camın inceltilmesi olan İkinci Nesil Gorilla Glass’ın tanıtımı, 2012 yılında düzenlenen Tüketici Elektronikleri Fuarı’nda gerçekleştirilmiştir. İlk nesile göre beşte bir oranında daha ince tasarıma sahip Gorilla Glass 2, dünya genelinde geniş kapsamlı bir başarıya ulaşarak 600 milyon cihazda kullanılmıştır. Nexus 4 ve Samsung Galaxy S3, Gorilla Glass’ın kullanıldığı vurgulanan cihazlardandır.


● Üçüncü Nesil Gorilla Glass (Gorilla Glass 3): Üretim prosedüründe bazı değişiklikler yapan Corning, Üçüncü Nesil Gorilla Glass’ı hem daha ince hem de çiziklere daha dayanıklı hale getirmeyi başarmıştır. Firma, yeni ürününü 2013 yılında Tüketici Elektronikleri Fuarı’nda tanıtmıştır. Aynı zamanda yeni Motorola cihazlarda ve Samsung Galaxy S4 gibi modellerde kullanılmıştır.


● Dördüncü Nesil Gorilla Glass (Gorilla Glass 4): Corning, 2014 yılında reklamı yapılan Dördüncü Nesil Gorilla Glass ürünü için ciddi bir çalışma yürütmüştür. Çünkü firma, bu nesil ile piyasaya sunduğu ve büyük başarı yakalayan ürününü daha da geliştirmeyi hedeflemiştir. Corning araştırmacıları tarafından düzenlenen anketlerin sonucunda, cihaz ekranlarının kırılmasındaki en yaygın sebebin yere düşmeler olduğu belirlenmiştir. Çalışmalarda başarı elde etmiş olan Corning, Gorilla Glass’ın 4. neslinde ürününü 2 kat daha dayanıklı hale getirmiştir.


● Beşinci Nesil Gorilla Glass (Gorilla Glass 5): Bir önceki nesilden daha güçlü bir ürün elde etmeyi amaçlayan Corning, 5. nesilde ürünün dayanıklılığını dört kat arttırarak başarıya ulaşmış kabul edilmiştir. Bazı laboratuvar testlerinden geçen geliştirilmiş materyal, 1 metre yükseklikten düştüğünde kırılmama garantisi sunarak yankı uyandırmayı başarmıştır.
Corning, Gorilla Glass adı verdiği materyalin geliştirme işlemlerine günümüzde de devam etmektedir. Bu nedenle dünyanın en başarılı üreticileri arasında koltuk sahibi olan firmanın, ilerleyen teknoloji döneminde ne gibi yeniliklere imza atacağı takipçileri tarafından merakla beklenmektedir.

İlginizi Çekebilecekler
2022 En İyi Bluetooth Kulaklıklar
En iyi bluetooth kulaklıklar ile 2022 yılında kesintisiz müzik keyfini siz de deneyimlediniz mi? Akıllı cihazlar ile uyumlu en iyi bluetooth kulaklık modelleri ile siz de dostlarınız ile rahatça görüşün.
Devamını Oku
Samsung'un Hikayesi
Güney Kore’de kurulan Samsung, teknoloji alanında üretmiş olduğu ürünlerle dünya çapında otorite haline gelmiş çok uluslu elektronik şirketlerden biridir. Lee Byung-Chul tarafından kurulmuş olan şirketin geçmişi 1938 yılına kadar uzanmaktadır.
Devamını Oku
Xiaomi’nin Hikayesi
Xiaomi, yalnızca akıllı cep telefonlarıyla kalmamış aynı zamanda mobil uygulama, dizüstü bilgisayar, televizyon, akıllı saat, kulaklık, spor bandı ve giyilebilir teknolojik donanımlara yatırım yapan büyük ölçekli bir firmadır.
Devamını Oku
Antutu Bencmark Nedir, Nasıl Puanlama Yapar?
Antutu, iOS ve Android işletim sistemine sahip olan akıllı cihazların performans değerlendirmesini yapan bir platformdur. Değerlendirme sırasında cihazlar, hemen hemen her alanda ve kulvarda karşılaştırılmaktadır.
Devamını Oku
Bulut Depolama Uygulamaları Hangileridir? Fiyat ve Avantajları Nelerdir?
Yeterli ve güvenilir bilgi depolamada taşınabilir ürünlerin başında gelen harddisk ve flash bellekler, günümüzde yerini Cloud (Bulut) adı verilen sanal depolama alanlarına bırakmaktadır.
Devamını Oku
Bluetooth Nedir, Ne İşe Yarar Hangi Versiyonları Vardır?
Bluetooth, kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı teknolojisinin adıdır. 1994 yılında Ericsson firması tarafından cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak için geliştirilmiştir.
Devamını Oku
Bluetooth 5.2 Nedir, Avantajları Nelerdir?
Bluetooth kısaca, kablo bağlantısına ihtiyaç duyulmadan ve bunun yerine kısa mesafeli radyo frekansları aracılığı ile veri aktarımını mümkün kılan teknoloji olarak açıklanabilmektedir.
Devamını Oku
BBK Group Hikayesi (Oppo, Vivo, Realme, OnePlus)
BBK Electronics adıyla da bilinen BBK Group, asıl popülaritesini günümüzde ürettiği akıllı telefonlar ile elde etmiştir. BBK Group firmasının en bilinen markaları ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:
Devamını Oku
En İyi Mobil İnternet Tarayıcıları Hangileridir?
Geçmiş dönemlerde cihazlar yalnızca birkaç tarayıcıyı desteklerken günümüzde çok sayıda seçenek doğmuştur. Bu durum kullanıcılar için bir avantaj olsa da birçok kullanıcı hangi tarayıcıyı seçecekleri konusunda kararsızlıklar da yaşamaktadır.
Devamını Oku
DXOMARK Nedir? Neyi Puanlıyor?
DXOMARK Nedir ve Neyi Puanlıyor; Son birkaç senede dxomark adını sık sık duymuşsunuzdur. DxO, akıllı telefonların kamera performansını test eden bir endüstri standardıdır.
Devamını Oku
Hangi Markalar Hangi Arayüzleri Kullanıyor ve Avantajları Nelerdir?
Günümüzde cep telefonları için en sık kullanılan arayüzlerin başında iOS ve Android işletim sistemleri gelmektedir. Ancak bu durum, Samsung ve Apple gibi büyük firmaların arasına eklenen Huawei ile Xiaomi gibi markaların eklenmesi ile değişime uğramıştır.
Devamını Oku
Nokia Hikayesi
Nokia, 1865 yılında ve Finlandiya’da kurulmuştur. Nokia’nın ana merkezi, Finlandiya’nın Espoo şehrinde bulunmaktadır. Ancak şirketin asıl kökleri, Pirkanmaa’nın Tampere bölgesinde yer almaktadır. 
Devamını Oku