Kablolu bağlantı mı, kablosuz internet mi daha hızlı? Hız testleri ve kullanıcı deneyimleri doğrultusunda en doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacak detaylı karşılaştırmayı bu yazımızda bulabilirsiniz.
Ağ oluşturma yaşadığımız dönemin etkileşiminde ve veri transferinde önemli bir role sahiptir. İki farklı cihaz arasında bağlantı kurar ve eş zamanlı olarak mesafeler arasında bilgi paylaşımına yardımcı olur. Birden bilgiye ulaşabilir, dünyanın diğer yarısında olan bir kişi ile konuşabilir ya da iş birliği içerisinde çalışma gibi pek çok şey yapılabilir. Bu bağlantı hayatı sürdürme, çalışma ve sosyalleşme biçimimizin olmazsa olmaz bir parçası durumuna geldi.
Kablolu ağlar ile cihazlarda bağlantı sağlayabilmek için kablolara yer verilmektedir. En fazla karşı karşıya kalınan kablolu ağ çeşidi Cat5e ya da Cat6 kullanılarak bağlantı oluşturulan Ethernet’tir.
Hız ve Güvenilirlik: Kablolu ağlar çoğunlukla daha yüksek veri transfer hızı sağlar. Ayrıca kablosuz ağlara kıyasla çok daha güvenilirdir. Zira parazite ve sinyal bozulmasına karşı daha düşük bir duyarlılığa sahiptir.
Güvenlik: Veriler fiziksel kablolar üstünden aktarıldığından dolayı yetki sahibi olmayan kişilerin ağa erişimi sağlaması güç olduğundan kablolu ağlar daha güvenlidir.
Kararlı Bağlantılar: Kablolu ağlar video akışı ya da büyük boyutlu dosta iletimleri gibi sabit veri aktarım ihtiyacı doğuran işlemler için her daim olması gereken devamlı ve kararlı bir bağlantı sunar.
Kurulum ve Bakım: Kablolu bir ağın kurulumunu yapmak, bilhassa büyük binalarda ya da birden çok odada çok fazla iş gücü ve harcamaya yol açabilir.
Esneklik Noksanlığı: Bir defa kurulum yapılmasının ardından taşıma yapmak güçtür. Bu durum da ofis ya da evin düzeni ve tasarım bakımından esnekliği kısıtlar.
Estetik: Kablolar çirkin bir görüntü ortaya çıkarabilir ve saklanmaları ayrı bir çaba gerektirebilir. Bu durum da ortamın estetik görüntüsünü olumsuz yönde etkileyebilir.
Diğer taraftan kablosuz ağlar, cihazlarda bağlantı kurmak ve veri transferi yapmak amacıyla radyo dalgaları kullanır. En fazla karşılaşılan kablosuz ağ çeşitleri Wi-Fi ve Bluetooth’tur.
Rahatlık ve Hareketlilik: Kablosuz ağlar, sinyal aralığı içerisindeki her taraftan ağa bağlantı kurma rahatlığı sağlayarak, kullanıcıları hareketliliğe yönlendirir.
Kurulum Rahat Olması: Kablosuz ağın kurulumu yerine getirmek, diğer ağ türü ile kıyaslandığı zaman genel olarak daha az bir uğraş gerektirir. Ayriyeten daha az bir maliyete sahiptir.
Estetik ve Esneklik: Fiziki kablolara gerek olmaması sebebi ile kablosuz ağlar daha estetik bir görüntüye sahiptir. Ayrıca düzen ve tasarım bakımından daha çok esneklik sağlar.
Hız ve Güvenilirlik: Kablosuz diğer ağ türü ile kıyaslandığı vakit bu ağ çeşidinin daha düşük bir hızı bünyesinde barındırdığı görülmektedir. Bilhassa sinyal paraziti ya da engelleri bulunan ortamlarda daha düşük bir güvenilirliğe sahip olabilir.
Güvenlik Tehlikeleri: Kablosuz ağlar yetki sahibi olmayan kişilerin erişme ve bilgisayar korsanlığına karşı daha açık bir haldedir. Bu durum da güvenliği mühim bir tedirginlik haline getirir.
Menzil Kısıtlamaları: Kablosuz bir ağın menzili kısıtlıdır ve sinyal gücü uzaklık ve fiziki engeller ile düşüşe geçer.
Kablolu ağlar, daha yüksek bir bant genişliğine sahip olmanın yanı sıra kararlı bağlantı ve daha düşük gecikme sunar. Ethernet bağlantıları gibi kablolu ağlar çoğunlukla kablosuz ağlara bakıldığı zaman daha yüksek bir bant genişliği sağlar. Bu, herhangi bir zaman diliminde daha çok veriyi işleyebilecekleri anlamına gelir. Ayrıca daha hızlı veri transferi hızlarına neden olabilecekleri de anlaşılır. Mesela, Cat6 ya da Cat7 gibi çağdaş internet kabloları, optimum şartlar altında 10 Gbps’ye ya da daha fazla hızlı internet bağlantılarına destek olabilir.
Kablolu bağlantılar parazitlenme ya da sinyal bozukluğuna karşı daha düşük bir eğilime sahiptir. Kablosuz ağları mühim seviyede etkisi altına alan fiziki engeller, yönlendiriciden uzak olma ve elektromanyetik parazitlenme gibi etkenlerin kablolu bağlantılar üstünde çok düşük bir etkiye sahiptir. Bu kararlılık, tutarlı olan daha yüksek hıza sahip performansa katkı sağlar. Kablolu ağlar genel olarak kablosuz ağlara kıyasla daha az bir gecikmeyi barındırır. Gecikme bir sinyalin kaynaktan hedef noktaya erişmesi için geçen zamanı açıklar.
Kablosuz teknolojide mühim seviyede ilerleme meydana gelmiştir. Ancak öyle olsa bile Wi-Fi uygun şartlar altında 9,6 Gbps hız seviyesi vaat ederken bu hızlar çoğunlukla teoride kalmaktadır. Asıl dünya senaryolarında söz edildiği biçimde bir verim elde edilemez. Kablosuz ağların hızı, sinyal paraziti, bağlı halde olan cihaz sayısı ve erişim noktasına olan uzaklık gibi etkenler sebebi ile dalgalanmaya karşı daha eğilimlidir.
Kablosuz ağlar radyo frekansları üstünden hareket eder ve öteki elektronik aletlerden, duvarlar ve zeminler gibi fiziki engellerden ve hatta yakında olan öteki kablosuz ağlardan kaynaklı olan parazitlere karşı hassas bir yapıdadır. Bu parazit ağın ağırlaşmasına ya da güvenilmez duruma gelmesine yol açabilir.
Kablosuz bir ağda bütün cihazlar aynı bant genişliğini paylaşmaktadır. Daha çok cihaz ağa bağlı duruma geldikçe her cihaz için kullanılabilir bant genişliğinde düşüş yaşanır ve bu da potansiyel olarak ağın yavaşlamasına sebep olur.
Hem kablolu hem de kablosuz ağların yaşadığımız dönemin bağlantılı evreninde konumu mevcuttur. İkisi arasındaki tercih yer verildikleri mekanın hususi gereksinimlerine ve sınırlanmaları ile bağlantılı bir durumdur. Her iki bağlantı türünün de güçlü ve zayıf tarafları olduğu için anahtar sizin için hangisinin uygun olduğunu anlamaktır.