Çok Uluslu Telekomünikasyon Bilgi Teknolojileri ve Tüketici Elektronikleri şirketi olan Nokia, 1865 yılında ve Finlandiya’da kurulmuştur. Nokia’nın ana merkezi, Finlandiya’nın Espoo şehrinde bulunmaktadır. Ancak şirketin asıl kökleri, Pirkanmaa’nın Tampere bölgesinde yer almaktadır.
2020 yılında Nokia, yüzü aşkın ülkede yaklaşık 92.000 insanı işe almış ve 130’dan fazla ülke ile iş anlaşması gerçekleştirmiştir. 2009 yılında dünyanın en büyük 85. şirketi olarak bilinen Nokia, 2016 yılında yapılan araştırmalarda ise 415. şirket olarak sıralamaya girmiştir. Firma, 150 yılı aşkın bir süre içerisinde çeşitli endüstrilerde çalışmalar yürütmüştür. Son dönemlerde ise kariyer zirvesinde kaybettiği yeri tekrar kazanmaya odaklanan bir yaklaşım izlemekte ve yeniden popülerleşmeye başlamıştır.
Nokia Nasıl Kuruldu?
Nokia, 1865 yılında maden mühendisi olan Fredrik Idestam tarafından, bir kağıt hamuru değirmeni olarak Finlandiya’da kurulmuştur. Başlarda Finnish Rubber Works adlı firma ile partnerlik yapan Idestam, ilerleyen zamanlarda arkadaşlarına yatırımcılık teklifleri sunmuştur. Lastikten üretilen bir çok ürün ile Nokia, kısa süre içerisinde hızlıca şöhret kazanmıştır. 1967 yılından itibaren ise Finlandiya’nın bünyesi altında, ülkenin silahlı kuvvetleri için ekipman üretimine başlamıştır.
Finlandiya’nın Sovyetler Birliği ile ticaret anlaşması yapmasıyla beraber Nokia; radyo, telefon ve bazı teknolojik aletler endüstrisine yatırım yapmaya başlamıştır. Böylece Sovyetler Birliği ile de ticari açıdan faaliyetler yürütmeye başlamıştır. Nokia, 1987 yılında ilk tam bağımsız taşınabilir telefonu olan Mobira Cityman 900’ü üretmiş ve alıcılardan büyük bir beğeni toplamıştır.
İlk olarak kağıt hamuru fabrikası olarak hizmet veren Nokia, uzun zaman süresince lastik ve kablolar ile ilişkilendirilmiştir. Ancak 1990 yıllarından itibaren yürüttüğü geniş kapsamlı Telekomünikasyon Altyapı Tesisleri, Teknoloji Geliştirme ve Lisanslama alanlarına odaklı çalışmaları ile Mobil Telefon Endüstrisi’ne sunduğu ciddi katkıları ile adını duyurmaya başlamıştır.
LTE, GSM ve 3G geliştirmelerinde başrolü oynayan Nokia; 1998’den itibaren 10 yıl boyunca dünya genelindeki mobil ve akıllı telefonların en büyük tedarikçisi olarak bilinmiştir. 2000'li senelerin sonlarına doğru ise şirketin satışlarında, bazı kötü yönetim kararları nedeniyle ortaya çıkan keskin düşüşler gözlemlenmiştir.
Dünyanın en tanınmış teknoloji devleri arasında bulunan Microsoft ile gerçekleştirdiği partnerlik anlaşmasının ardından Nokia, market satışlarının düştüğünü gözlemlemiştir. Bunun üzerine Microsoft, Nokia’nın yalnızca mobil telefon işletme bölümünü satın almıştır. Bu büyük satışın ardından Nokia, kendi Telekomünikasyon Altyapı faaliyetlerine daha fazla odaklanmaya başlamıştır.
Fransız Tüketici Teknolojileri firması olan Withings i satın alınca, sanal gerçeklik ve dijital sağlık alanlarında çeşitli deneyler gerçekleştirilmiştir. Finlandiya asıllı bir başka telefon üreticisi olan HDM Global aracılığı ile bir takım lisans aranjmanlarından sonra Nokia, 2016 yılında mobil ve akıllı telefon endüstrisine geri dönüş sağlamıştır. 2018 yılında ise firma, küresel çapta en büyük üçüncü şebeke ekipman üreticisi konumuna gelmeyi başarmış ve kullanıcıların takdirini bir kez daha toplamıştır.
Günümüzde Nokia, bünyesinde barındırdığı başarılı insanlar ve yönetim kadrosu ile tekrardan zirvedeki yerine kavuşmaya başlamıştır. Özellikle NASA ile birlikte yürüttüğü çalışmalar, tüm dünya kullanıcılarının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu çalışmalar ile birlikte Nokia, Ay’a sefer düzenleyen astronotların 4G mobil ağ bağlantısı kurmalarını mümkün hale getirmiştir.
Son dönemlerde Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimler, Nokia firmasının kararlarını da doğrudan etkilemiştir. Firma, geçmiş dönemlerde Rusya ile birçok karlı ticari anlaşma sağlamış ve çok sayıda çalışma yürütmüştür. Ancak Ukrayna ile yaşanan gerilimin ardından Rusya ile ticari anlaşmalarını sonlandıracapını belirtmiştir. Bu durumun sonuçları ise henüz belirsiz olmakla birlikte, ilerleyen dönemlerde ortaya çıkacaktır.