Wi-Fi sinyaliniz zayıf mı? Evde ya da ofiste internet hızını artırmak ve bağlantı kopmalarını önlemek için uygulayabileceğiniz en pratik yöntemleri öğrenin. Wi-Fi sinyalini güçlendirmeniz için gereken tüm detaylar burada.
Güvenli ve hızlı bir internet bağlantısı çağdaş hayatın temel yapı taşlarından biri haline gelmiştir. Bu durum iş, eğitim ve eğlence yaşamını daha da kolay bir hale getirmiştir. Wi-Fi bağlantınızın hızında düşüş yaşanması günlük etkinliklerin sekteye uğramasına neden olabilir. Bu yersiz bir hayal kırıklığı yaşanmasına yol açabilir. Neyse ki bu problemleri çözüme kavuşturmak ve Wi-Fi sinyalini güçlendirmek için ise yararlığı ortaya koyulmuş teknikler mevcuttur. Bu içeriğimizde Wİ-Fİ sinyalini güçlendirmek için pratik yollardan söz edeceğiz.
İlk olarak kablolu bağlantı üstünden internet hız testi gerçekleştirin. Cihazınızı bir Ethernet kablosu aracılığı ile yönlendiriciye bağlı duruma getirin. Sonrasında Speedtest gibi araçların kullanımına başvurarak Download ve Upload hızlarının kontrolünü sağlayın. İnternet hızınız internet sağlayıcınız tarafından size garantisi verilen düzeyin altında bir performansa sahip ise, yardım alabileceğiniz bölüm ile iletişime geçin. Ayrıca planınızı veya modeminizi yükseltmeyi de bir seçenek olarak düşünebilirsiniz.
Kablolu bağlantı düzgün ise fakat Wi-Fi yavaş durumdaysa problem büyük bir ihtimalle kablosuz ayarlarınızdan kaynaklıdır.
Mobilyalar, eşyalar ve aletler gibi fiziki engellerin tamamı modeminizin sinyal seviyesini düşürebilir. Modeminizin sinyalini tam olarak tecrübe etmeyi arzu ediyorsanız, sinyalin fiziki objeler tarafından engellenmemesi adına yerleştirmeniz gerekir.
Duvar ve zemin gibi faktörleri yönlendiriciniz için ortadan kaldıramazsınız; imkan bulunan alanlarda engellerin yerini değiştirmeniz ya da ayar vermeniz yeterli olacaktır.
Yönlendiricinizi imkan dahilinde orta bir noktaya konumlandırmak için çabalayın.
Şayet ikisi ayrı durumda ise yönlendiricinizi modeminizden birkaç adım uzak olacak şekilde yerleştirin.
Yönlendiriciyle internete bağlı durumda olan ana cihazınız arasında direk bir görüş hattı meydana getirmeye çalışın.
Sinyal paraziti bulunup bulunmadığının kontrolünü yapın. Yönlendiriciniz öteki çoğu kablosuz unsur ile aynı kablosuz kanalı kullandığından, yönlendiricinizin sinyali, yönlendiricinizle internete bağlı cihazınız arasında kalan kablosuz unsurlar tarafından zayıf hale getirilebilir ya da kesilebilir.
Wi-Fi menzil genişleticiler tam anlamı ile isminin anımsattığı şekilde hareket eder: yönlendiricinizin sinyalini alır ve yineler. Böylelikle yönlendiricinizin ya da internete bağlı unsurunuzu harekete geçirmeden ağa bağlı duruma gelebilirsiniz. Hem satış noktalarında hem de online olarak sayısız genişletici çeşidi bulunmaktadır. Bu sebepten fazla yorum ve ideal bir fiyat etiketine sahip olanı tercih edin.
Birçok Wi-Fi genişletici birden çok yönlendirici çeşidi ile çalışır. Fakat imkan var ise yönlendiricinizin üretici firmasından satın almaya çalışın.
Yönlendiricinizi tekrardan başlatmak performansınızı yükseltmez ise sonraki uygulanması gereken aşama, aygıt yazılımında güncelleme yapmaktır. Güncellemesi yapılmamış aygıt yazılımının, hız ve bağlantı kararlılığı üzerinde etkili olan yanlışlar ya da güvenlik açıkları bulunabilir.
Güncellemeler sadece problemleri ortadan kaldırmak ve güvenlik açıklarını gidermek ile kalmaz. Ayrıca performans optimizasyonu yapar ve anne baba kontrolü, misafir ağı ve trafik yönetimi ve kullanılabilirlik seviyesini yükseltmek için gelişmiş QoS ayarları gibi yeni nitelikler ilave edebilir.
Wi-Fi sinyal gücünü yükseltmek amacıyla modeminizin antenlerinin kullanımına başvurmanın ve yükseltmenin farklı alternatifleri mevcuttur. Değişik çeşitte Wi-Fi antenleri yer almaktadır. Bu antenlerin çeşitlerine ve nasıl hareket ettiklerine dair doğru bilgi edinerek, daha kuvvetli ve kararlı bir Wi-Fi sinyalini sahip olabilirsiniz.
Modemlerde en fazla tercih edilen anten çeşitleri, dahili ve harici olan antenlerdir. Dahili antenler modemin içerisinde yer alır. Dahili antenler tarafından genel olarak daha düşük bir sinyal yayılır. Harici antenler ise tam tersi modemin dış kısmında sabit hale getirilir. Harici antenler sayesinde genel olarak daha iyi bir sinyal gücü elde edilir. Harici anten açısında ayarlama yaparak ve değişik yerlere yerleştirerek, sinyal gücü optimizasyonu yapabilirsiniz.
Dahili antenleri olan bir modeminiz var ise çözüm olarak harici antenler ilave etmeyi deneyebilirsiniz. Bu aşama harici antenlerin modem üstündeki uygun bağlantı bölgesine takılması şeklindedir. Ayriyeten antenden en uygun sinyale sahip olunması için ideal konumda bulunması gerekmektedir. Yüksek kazançlara sahip antenler, sinyal güçlendirme hususunda etkiye sahip olabilir. Omni açıya sahip olan antenler, 360 derecelik bir kapsama alanı sağlarken, yönlü antenler belli bir açıda güçlü sinyal yayar.
Harici anten sabitlerken göz önünde bulundurulması gerekli olan diğer bir husus antenlerin yerleştirileceği noktanın doğru belirlenmesidir. Wi-Fi sinyallerinde zayıflama ile karşı karşıya kalınmasına yol açan durumlar arasında duvarlar ve metal yüzeyler yer almaktadır. Bu sebepten dolayı antenlerin açık ve engellerin yer almadığı bir yere sabitlenmesi tavsiye edilir. Ayriyeten hem modem hem de antenlerin muhtemel parazit unsurlarından uzak olması mühimdir. Mikrodalga gibi cihazlar ve öteki elektronik aletler Wi-Fi sinyali üzerinde kötü bir etki meydana getirebilir.
Modemin sahip olduğu antenleri yükseltmek ve açı ayarını yerine getirmek, Wi-Fi sinyal gücünü yükseltme hususunda son derece etkili uygulamalardır. En iyi neticeyi elde edebilmek için antenlerin çeşidi ve yerini dikkatli bir şekilde tercih etmek oldukça mühimdir.