Yeni taşındınız ve en uygun internet bağlantısını mı arıyorsunuz? İhtiyacınıza göre en hızlı, ekonomik ve güvenilir internet seçeneklerini keşfedin, sorunsuz bir bağlantı deneyimi yaşamak için hemen içeriğimize göz atın.
Hayatımızın her evresinde mühim bir konuma sahip olan internet bağlantısının sorunsuz ve yüksek verime sahip olması, tercih edilen modemle yakından ilişkili bir olaydır. Yüksek hıza sahip bir internet elde edebilmek için kopma olmayan bağlantı ve erişim hızı gibi iki önemli etken oldukça belirleyicidir. Modem tercih ederken öncelikle altyapı için ideal özelliklere sahip olduğuna, hız kapasitesine, güvenilirliği ve sinyal gücü dikkate alınmalıdır.
İnternet bağlantısı elde edilebilmesi amacıyla, altyapı donanımı, modem ve altyapı gibi koşulların sağlanmış olması mecburidir. Altyapıyı verimli bir biçimde kullanabilmek için hizmet için ideal olan bir modemden yana seçim yapılması gerekir. Hayatınızı sürdürdüğünüz bölgede hangi altyapının var olduğu hususunda bilgi edinmek için altyapınızı sorgulamanız gerekir.
İnternet sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi çeşitli altyapılardan yana tercihte bulunarak internet bağlantısı sağlamaktadırlar. Altyapılar için tercih edilecek her modem, her altyapıyla aynı seviyede bir verim sunmamaktadır. Modem ile hangi altyapı seçeneğinin uyumlu olduğunu üreticinin resmi web sayfasında bulmanız mümkündür.
Video teknolojisi, iletişim ihtiyaçlarınız, eğlence sektörü gibi online dünyanın iyi özellikleri gün geçtikçe fazlalaşıyor. Bu verilerin daha yüksek hızlı ve büyük boyutlara ulaşmasıysa veriye hissedilen gereksinim zamanla daha da yükseliyor. Bu durum neticesinde doğal bir biçimde teknolojide yeni gelişmeler meydana gelerek çok daha hızlı veri transferi yapabilmenizi imkanlı duruma getirecek sonuçlara ulaşmaktadır.
SDSL, HDSL gibi farklı türleri ile hayatımızda yer edinmiş bir bağlantı çeşididir. Günümüzdeki teknoloji dünyasında ise popüler olan türleri ADSL ve VDSL diyebiliriz. Tanıdık olduğumuz bu internet bağlantıları aslında en fazla kullanılan bağlantılar olarak ön plana çıkmaktadırlar. Bu neden ile xDSL olarak tüm bağlantılar ortak bir isim altında konumlanmaktadır.
xDSL sinyallerin ortaya çıkarılabilmesi amacıyla bakır kabloların kullanımı tercih edilmektedir. Bu evrede dijital veriyi sese çevirerek aktarım meydana getirilmektedir. Bu bağlantı çeşidi ile farklı seviyelerde hızlara ulaşılabilir. Hem altyapı harcamaları hem de performansı bakımından diğer tüm teknoloji çeşitlerine oranla telefon altyapısı kullanıldığından dolayı daha ideal olduğu için popüler olmuştur. Bu teknoloji çeşitleri telefon altyapılarının ve dijital santrallerin bulunduğu her bölgede bulunabilir.
Telefon hatlarıyla özellikleri kıyaslandığında çok fazla olmasa da altyapı ve yatırım durumlarına göre tercih edilen bağlantı türleri içinde bulunmaktadır. Çoğunlukla kablo TV hizmetleri sunan firmalar tarafından telefon hattı yerine kablo TV hatları tercih edilerek etkileşim kurulur. Bu teknolojiyle anteni olmayan televizyon hizmeti elde edilirken ayrıca internet bağlantısına da sahip olunur.
Teknolojisine baktığımızda temelde xDSL ile aynı şekilde ilerlediğini rahat bir şekilde belirtebiliriz. Ancak telefon hattında bulunan Bakır telden daha fazla veri iletimi için tasarım elde edilmesi daha ideal internet hızı sağlamayı mümkün duruma getirmektedir. Her ne kadar kablo interneti sağlayan internet hizmeti veren kurumlar interneti genellikle 100 Mbps seviyesinde sınırlı tutsalar da teoride kablo TV için altyapıda yer verilen koaksiyel kablo üzerinden 250 Mbps hıza erişme imkanı olmaktadır.
Fiber optik internet bağlantıları ise hızlı internet şeklinde tanımlanarak fiber kablo altyapıları üzerinden bağlantı meydana getirilir. Işık hızında bağlantı biçiminde tanımlanan bu bağlantı türünde erişilme imkanı olmayan seviyede yüksek hızlara ulaşılabilir. Daha fazla hızlar elde edebilmenin teknik altyapısı ise veriyi ışığa dönüştürmektir.
Veri saf camdan imal edilmiş olan fiber optik kablolar ışık biçimine dönüştürülerek aktarım yapılmaktadır. Yani verileri yüksek bir kapasitesi olan ve son derece hızlı bir biçimde aktarım yapabilmek imkanlı hale gelebiliyor. Bu bağlantı türü ile gbit seviyelerinde hız elde edilebilirken çok stabil ve kopma olmayan bir erişim oluşturulduğu için kayıplar da minimuma düşürülmüştür.
Ülkemizde özellikle internetin ilk dönemlerinde yoğun bir biçimde kullanımına başvurulan bağlantı türüdür. Dial-up biçiminde adlandırılan bu bağlantı türü yaşadığımız dönemde hala birçok alanda kullanımını devam ettiriyor. Bu internet bağlantısı çeşidinde kullanıma sahip olabilmek için çevirmeli modemlerden yana tercih yapılması gerekmektedir. Bu bağlantı karşı tarafta cevap veren yine modem ile ilişkili halde olan sunucular ile ilerlerdi. Arada sağlanan iletişim ise telefon hatları üzerinden gerçekleştirilmekteydi.
Son zamandaki kullanıcılar için çok eskide kalmış olsa da birçok network cihazına ulaşmak, santral aletlerin konfigürasyonunu gerçekleştirmek gibi işlemler için çevirmeli ağ bağlantısı kullanımını devam ettiriyor.
Mevcut zamanda oldukça düşük bağlantı hızı sağlamakta ve bağlantı sürekliliği için ciddi sorunlar barındırmaktadır. Diğer bir yandan uzak yerlerdeki ATM’lerin, bazı yerel gözlem evlerinde veya radyo sinyallerinin kötü etki altında kalabileceği alanlarda da bu bağlantı türü kullanımının devam ettirildiğini de söylemek gerekir.